wtorek, 7 maja 2013

Makowiec na kruchym cieście

Po weekendzie majowym mam nadzieje że wszyscy naładowali swoje wewnętrzne baterie już do wakacji, a przynajmniej w moim przypadku do Juwenaliów, które to w Kielcach już za tydzień :P
 Dziś przepis na makowiec na kruchym cieście, który ostatnio upiekłam. Polecam :)


Składniki :
Na ciasto
  • 370 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 180 g masła
Na masę makową lub można użyć gotowej masy, ok. 900 g
  • 500 g zmielonego maku
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • bakalie (posiekane migdały, orzechy np.włoskie, skórka pomarańczowa, suszone śliwki)
Wykonanie:

Przygotowanie masy makowej:

Mleko zagotowujemy, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.

Wykonanie kruchego ciasta:
Na początek włączam piekarnik do temperatury 190 stopni. Masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch, dodaje 1 jajko, cukier waniliowy. Wyłączam mikser i dodaje mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i zagniatam na stolnicy. Większą część ciasta (około 2/3) rozwałkowuje i wyklejam prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczeni. Pozostałą część ciasta odkładam do lodówki. 

Na ciasto przekładam przestudzoną masę makową. Następnie wyjmuje z lodówki odłożone ciasto i tnę je radełkiem lub po prostu nożem na paski o szerokości 1 cm. Wycięte paski układam na masie makowej *. Ciasto pieczemy około 50 minut. 

Smacznego :)

* Paski ciasta ułożone na masie makowej możemy posmarować lekko roztrzepanym białkiem.




1 komentarz:

Gosia pisze...

Uwielbiam makowce;)