wtorek, 4 czerwca 2013

Kruche ciastka "półksiężyce" z jabłkiem

Bardzo proste ciastka, a w dodatku chyba jedne z najlepszych jakie jadłam !! Chrupkie na zewnątrz z pysznym jabłkiem w środku. Przepis znalazłam tu. Bardzo polecam :)

 Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru (ja dałam 0.5 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka obrane, pokrojone na grubsze kawałki  
  • cukier puder do posypania
 Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie do przesianej mąki dodajemy masło i cukier. Przekładamy zawartość na stolnice i wszystko siekamy nożem, następnie dodając żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce na 30-60 minut.

Po upływie danego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je dość cienko na grubość około 2-3 mm podsypując mąką. Z ciasta wycinamy szklanka (lub foremką) kółka.

Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Na każdy krążek kładziemy grubszy plasterek jabłka i składamy na pół (nie zlepiamy ciasta). 
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut lub do momentu uzyskania przez ciastka złotego koloru .

Po upieczeniu nasze półksiężyce można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

* Jeśli chcemy aby nasze ciastka były bardziej aromatyczne, kawałki jabłka przed pieczeniem można posypać niewielką ilością cynamonu, kardamonu lub cukru brązowego.

3 komentarze:

Elficzna pisze...

wyglądają jakby się rozpływały w ustach!

Anonimowy pisze...

można zastąpić czymś śmietanę i żółtka?

Słodkie Niebo pisze...

Można spróbować zastąpić dodatkowa ilością masła. Zmieni się kolor, a ciasto będzie cięzej wałkować.