wtorek, 16 lipca 2013

Biszkopty Ladyfingers

Bardzo lubię biszkopty ponieważ są mała lekko słodką przekąską po obiedzie. Biszkopty nie są tak kaloryczne jak kruche ciasto, które w swoim składzie posiada sporo tłuszczu. Biszkopty z dzisiejszego przepisu będą smacznym dodatkiem również do deserów takich jak np. Tiramisu. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com



Składniki (na 2 blaszki biszkoptów):
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej
  • szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę wsypujemy bardzo powoli i ostrożnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżka. 
Ciasto biszkoptowe nakładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy je na długość około 10 cm, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Pomiędzy biszkoptami pozostawiamy niewielkie odstępy. Biszkopty posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy na dosłownie kilka minut.
Wszystkie ciastka pieczemy w jednym czasie ! Pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180ºC, aż będą lekko złote. Po upieczeniu biszkoptów nie wyciągamy ich odrazu z piekarnika. Pozostawiamy je chwile w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami następnie ściągamy z silikonowej maty i przekładamy na kratkę.
Smacznego :)

*Masy nie należy za długo mieszać ponieważ biszkopty wyjdą płaskie. 




Brak komentarzy: