niedziela, 14 lipca 2013

Odchudzone, pełnoziarniste pancakes z borówkami

Nie straszne jest mi gotowanie o wczesnej porze, a tym bardziej w niedziele !! Koleżanki słysząc że robię naleśniki lub pancakesy na na śniadanie łapały się za głowe i mówiły "Jak Ci się chce?! ". A no właśnie mnie się chce :) Nie lubię leżeć w niedziele do 11 i nie pamiętam kiedy ostatni raz tyle spałam (nawet na wakacjach!).

Dziś obudziłam się dość wcześnie i miałam już sięgnąć po owsiankę, ale w lodówce znalazłam borówki i postanowiłam zrobić pyszne, puszyste placuszki z dodatkiem borówek oczywiście. Pancakes są bardzo lekkie i świetnie komponują się z twarożkiem, serkiem waniliowym, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Wbrew obawom nie robi się ich długo. Będą znakomite na śniadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Składniki (na 10-12 placuszków):
  • 200 ml chudego mleka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru / słodziku
  • 2 łyżki oleju ( ja użyłam kokosowego ale można użyć słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 50 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pełnoziarnistej 
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką. Teflonową patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju (jeśli placki nie przywierają do patelni można smażyć je bez oleju). Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor (ok.1 minuty z każdej strony), na wolnym ogniu.

Smacznego:)


*Pancakes można podać polane 1 łyżką miodu lub Golden Syropu. 



5 komentarzy:

navynut pisze...

Ja również uwielbiam gotować rano <3 Twoje pancakes - mniam ! I do tego te jagody ...

Ervisha pisze...

Placuszki, które mozemy jeśc bez wyrzutów sumienia ;D

whiness pisze...

Placuszki z borówkami i jeszcze syropem klonowym - to jedne z najlepszych :)

Wiktoria B. pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie! Poproszę kilka!

teenager ;) pisze...

fajne placuszki ;) z borówkami i klonowym jeszcze smaczniejsze ;D
miłej niedzieli ;*