niedziela, 1 września 2013

Ryba Sieja z piekarnika

Każdy wie, że ryba to samo zdrowie :) Ryby piekę w piekarniku odkąd mój tata zaczął wędkować i przynosić do domu pyszne morskie ryby, śledzie, siejki, makrele lub czasem nawet liry. Dziś prezentuje przepis na to w jaki sposób przyrządzam i piekę rybę w piekarniku. Ryba pieczona w foli jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo aromatyczna. Polecam nie tylko na piątkowy obiad :)



Składniki:

  • Po 1 rybie na osobę (u mnie ryba sieja)
  • masło 
  • cytryna
  • 2-4 ząbków czosnku 
  • koperek
  • przyprawa do ryby
  • sól
  • pieprz (lepszy będzie pieprz cytrynowy)
  • cytryna
Wykonanie: 

Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić). Obcinamy głowę i płetwy. Następnie rybę nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.  
Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je.  Do środka wkładamy po łyżce masła, czosnek i przyprawy. Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku cytyny. Zawijamy w folię, każdą rybę z osobna. Folię powinno się zawinąć w kształt łódki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na niego odrobinę masła.
Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 30 minut.

Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozkładam folię i sokiem który wypłynął z ryby polewam ją na wierzchu. Według mnie jest wtedy lepsza bo lekko spieczona na wierzchu :) 

Smacznego :)

*Rybę można podać z ziemniakami gotowanymi,  pieczonymi w piekarniku lub z sałatką 
z ziemniaków.








1 komentarz:

piotr pisze...

witam , tylko male sprostowanie , to jest sai czyli po polsku czarniak . sieja to ryba slodkowodna z lososiowatych. pozdrawiam