czwartek, 24 października 2013

Szwajcarskie mleczne bułeczki

Dziś przepis na pyszne szwajcarskie bułeczki. Bułki można zjeść na śniadanie z twarożkiem, powidłami lub marmoladą, jak również na kolację do gorącego mleka. Przepis znalazłam u Bea i cytuje go za autorką. Polecam gorąco !!!

Składniki: (na ok. 14 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej (typ 500)
  • 250 g mąki typ 650
  • 1,5 – 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • ok. 400 ml mleka z wodą (pół na pół)
  • 40 g stopionego, schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • żółtko z mlekiem do posmarowania
Wykonanie:
Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło; następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta’ (‘dough’). Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta : jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody / mleka, jeśli jest zbyt wilgotne – dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ – ¾ łyżki). Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części; z każdej uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich – na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się barrrdzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami :)
Piec ok. 20-25 minut w 200°, następnie wystudzić na kratce.
Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (ok. 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (ok. 5 minut).
Smacznego :)

 



5 komentarzy:

Ewa K pisze...

ja tez je robiłam i są to moje ulubione bułeczki :)

Unknown pisze...

Mieszkam w Szwajcarii i niestety jestem zbyt leniwa, by upiec je samodzielnie, więc czasem kupuję takie na śniadanie ;) I najbardziej smakują mi z białym serkiem, pycha! Może powinnam się zmotywować i spróbować sama je upiec :)

Szybkie gotowanie pisze...

Wyglądają apetycznie:) Muszę w końcu kiedyś upiec bułeczki, bo na razie to tylko same chleby piekę ;)

AnkaFiranka pisze...

a ja wkońcu muszę upiec jakiś chleb bo same bułki pieke :P

gin pisze...

Takie pysznie mięciutkie, wspaniałe :)