czwartek, 12 grudnia 2013

Domowa przyprawa korzenna do piernika, pierniczków

Okres świąt Bożego Narodzenia zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamony, kardamonu i pomarańczy, które dostawałam w paczce od samego św. Mikołaja :) Właśnie w tym czasie pieczemy najwięcej pierników, pierniczków i innych ciasteczek korzennych. Aby nasze świąteczne wypieki były jeszcze bardziej aromatyczne, warto zaopatrzyć się w kilka przypraw i samemu stworzyć domową przyprawę korzenną.

Składniki:
  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (można pominąć
Wykonanie:

Wszystkie składniki które mamy zamiar zmielić wkładamy do maszynki do mielenia kawy, ścieramy na specjalnej tarce lub tłuczemy w moździerzu tak abyśmy dostali drobny proszek. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku/pojemniku. Przyprawa jest bardzo aromatyczna. Na 1 kg mąki średnio należy dodać około 3 - 4 łyżek przyprawy lub wg upodobań.


Smacznego :)



 
 
Wigilia 2013

1 komentarz:

MyBeauty Joy pisze...

wielbiam domowa przyprawe korzenna zawsze przygotowuje ja przed przygotowaniem piernika staropolskiego :)
u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagroda może sie skusisz Zapraszam ! :)

mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html