środa, 11 grudnia 2013

Domowe masło orzechowe

Moje domowe masło orzechowe przygotowuje wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Na internecie można znaleźć przepisy z dodatkiem oleju, miodu itd. Kiedyś dodałam łyżkę oleju i masło wyszło okropnie tłuste. Według mnie nie ma konieczności dodawania oleju do masła orzechowego. Po odpowiednio długim miksowaniu olej i tak wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić zarówno z fistaszków lub z gotowych kupionych w sklepie. Orzechy zawierają dużo magnezu, więc gdy tylko moja powieka zaczyna drgać od razu sięgam po razowe pieczywo z masłem orzechowym. Polecam :)
 

Składniki:
  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
Wykonanie:

Zwykle kupuje orzeszki w paczce. Są one zazwyczaj już prażone, ale gdybyście robili masło orzechowe z fistaszków, po wyjęciu z łupin należy je przełożyć je na patelnię i chwilę prażyć, aż do momentu gdy lekko się zrumienią. Można je również rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C, pamiętając o tym żeby  od czasu do czasu je przemieszać. Orzechy pozostawiamy do ostygnięcia.

Uprażone orzechy przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy całość aż do momentu, gdy wydzieli się olej i powstanie jednolita masa. Trwa to zwykle około 10 minut. Aby nie przegrać blendera można co pewien czas zatrzymać urządzenie, zrobić chwilę przerwy i ponownie zacząć miksować.

Gdy do wykonania masła orzechowego użyliśmy fistaszków, pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli. Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z podanej porcji wychodzi słoik o pojemności ok. 350ml.

Smacznego :)

* Masło można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.
** Gdyby po jakimś czasie oddzieliłby się olej z masła, całość należy dokładnie wymieszać.  




2 komentarze:

Natalie pisze...

Domowe masło orzechowe jest wspaniałe ! Można dodać wszystko co chcemy :)

Ervisha pisze...

Najzdrowsze i najsmaczniejsze lD