środa, 31 lipca 2013

Wakacje

Nareszcie można wyjechać na urlop !! Niestety nie będę miała okazji smażyć się na piaszczystych plażach w wysokich temperaturach :P O tym będę mogła sobie pomarzyć, gdy będę patrzeć na Morze Norweskie :)
Pozdrawiam 
Anna :)

poniedziałek, 29 lipca 2013

Sakiewki z ciasta francuskiego z kiełbaską, ogórkiem i żółtym serem

Na dworze gorąc więc nikomu chyba nie chce się siedzieć przy dodatkowo rozgrzanym piekarniku. Dlatego dziś upiekłam szybkie sakiewki z ciasta francuskiego z kiełbaską, ogórkiem konserwowym, odrobiną keczupu i żółtym serem. Wyszły naprawdę pyszne. Sakiewki będą świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi.
Polecam również szybkie Ciasto francuskie ala hot dog

Składniki: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kiełbaska
  • kilka ogórków konserwowych
  • starty ser
  • keczup
  • 1 jajko 
Wykonanie:

Kiełbaskę kroimy na plasterki części. Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i dzielimy na kwadraty o boku 7-8 cm. Każdy kwadrat ciasta kładziemy w foremce do muffinek (jeśli nie mamy takiej formy równie dobrze możemy zrobić sakiewki na płaskiej blaszce również sklejając rogi). Na każdy płat ciasta kładziemy kilka plasterków kiełbaski, około 3-4, następnie kładziemy kawałek ogórka, robimy kleks keczupu, posypujemy serem i ewentualnie posypujemy szczyptą tymianku. Rogi ciasta składamy do środka i tworzymy sakiewkę. Wystającą część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210°C. Pieczemy ok.15 minut lub do zarumienienia.


Smacznego :)

* Do wnętrza możemy również włożyć plasterek ogórka kiszonego, czerwoną cebulę, kawałek czerwonej papryki itp.




  


sobota, 27 lipca 2013

Sernik gotowany

Sernik gotowany bardzo mi przypadł do gustu, który pierwszy raz jadłam u mojej koleżanki w zeszłe Święta Wielkanocne. Teraz postanowiłam zrobić go sama. Oryginalny przepis nieznacznie zmieniłam, np. zmniejszyłam ilość cukru i w sumie dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło i tak słodkie.
Do wykonania tego sernika nie jest konieczne pieczenie kruchych placków, równie dobrze można użyć gotowych herbatników.


Składniki: (na dużą blachę)
Na ciasto:
  • 60 g margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 g maki
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody
Masa serowa:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 1 budyń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 kg białego sera
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, mieszamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z sodą, a na koniec ostudzoną masę z rondelka. Całość przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części i pieczemy 3 placki na złoto, w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. 

Masło ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ucierając. Do masy dodajemy twaróg i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką  dość delikatnie.

Garnek z masą serową zagotowujemy kontrolując, aby masa nam się nie przypaliła. Saszetkę z budyniem rozrabiamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej.

Na upieczony placek wylewamy pół gorącej masy serowej i przykrywamy drugim kruchym plackiem. Wylewamy na drugi placek pozostałą część masy serowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Sernik obciążamy. Ostygnięty sernik chłodzimy w lodówce przez 10-12 h (całą noc).

Kolejnego dnia usuwamy obciążenie, sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Smacznego :) 





poniedziałek, 22 lipca 2013

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami

Ciasto robiłam specjalnie dla ważnej dla mnie osoby, która bardzo lubi połączenie bitej śmietany i galaretki. Zapraszam na ciasto :)


Składniki:

Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju ( pominełam ale biszkopt wyrósł :) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciast
Warstwa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukry pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych
Wykonanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Większą część masy wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, wykładamy pozostałą część śmietany i również równamy.

Dodatkowo 
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Studzimy. Truskawki oczyszczamy, kroimy na pół i układamy na śmietanie. Truskawki zalewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką .

Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej3 godziny.

Smacznego :)






czwartek, 18 lipca 2013

Szybka sałatka ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami

Wiadome pomidory trzeba jeść bo zawierają dużo witamin. Nie przepadam jednak za nimi i samego pomidora bym nie zjadła, jednak w sałatce wraz ze szpinakiem i serem jakoś je zjem. Jednak dzisiejsza sałatka nie była robiona dla mnie, ale z myślą o gościu który miał zjawić się lada chwila. 

Składniki: 
  • 200 g liści szpinaku 
  • 2-3 pomidory 
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju
  • szczypta bazyli lub kilka listków świeżej
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Liście szpinaku myjemy i wkładamy do większej miski. Pomidory filetujemy i kroimy w kostkę. Mozarelle odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Do miski dodajemy mozarelle i pomidory. Mieszamy składniki sałatki wraz z oliwą i przyprawami.


Smacznego :)

* Do sałatki opcjonalnie można dodać również kilka kropel octu balsamicznego.



środa, 17 lipca 2013

Racuszki drożdżowe

Pamiętam jak mama gdy gotowała zupę czasami robiła również racuchy na deser po obiedzie. Dziś gotowałam na obiad zupę ogórkową i tak mi się przypomniało, że dawno nie jadłam racuchów. Postanowiłam więc je upiec. Wyszły pyszne i znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 r.
 
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży (6 g suchych)
  • 50 g tłuszczu do ciasta 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru (ja dałam tylko 1 łyżkę)
Wykonanie:

Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki, dać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz, wyrobić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem, syropem owocowym lub z konfiturą.

Smacznego :) 



wtorek, 16 lipca 2013

Biszkopty Ladyfingers

Bardzo lubię biszkopty ponieważ są mała lekko słodką przekąską po obiedzie. Biszkopty nie są tak kaloryczne jak kruche ciasto, które w swoim składzie posiada sporo tłuszczu. Biszkopty z dzisiejszego przepisu będą smacznym dodatkiem również do deserów takich jak np. Tiramisu. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com



Składniki (na 2 blaszki biszkoptów):
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej
  • szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę wsypujemy bardzo powoli i ostrożnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżka. 
Ciasto biszkoptowe nakładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy je na długość około 10 cm, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Pomiędzy biszkoptami pozostawiamy niewielkie odstępy. Biszkopty posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy na dosłownie kilka minut.
Wszystkie ciastka pieczemy w jednym czasie ! Pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180ºC, aż będą lekko złote. Po upieczeniu biszkoptów nie wyciągamy ich odrazu z piekarnika. Pozostawiamy je chwile w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami następnie ściągamy z silikonowej maty i przekładamy na kratkę.
Smacznego :)

*Masy nie należy za długo mieszać ponieważ biszkopty wyjdą płaskie. 




poniedziałek, 15 lipca 2013

Domowy wiśniowy kisiel

Na podwórku rośnie u mnie malutka wisienka, którą wczoraj oberwałam z wszystkich owoców. Wiśni nie było na tyle żeby zrobić z nimi ciasto więc padło na domowy kisiel, ale nie z torebki, a naturalny i bez sztucznych barwników. Do Kisielu (u mnie mówi się Kiślu choć nie wiem czy to poprawnie :P ) można dodać ulubione owoce zarówno świeże jak i mrożone. Taki deser z czystym sumieniem będzie można podać dzieciom.


Składniki :
  • 2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych 
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki cukru / fruktozy itp
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 

Do rondelka wkładamy umyte owoce. Zalewamy 2-2,5 szklankami zimnej wody, dodajemy cukier i gotujemy około 2 minut.
Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 0,5 szklanki wody i mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się kompotu, energicznie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Przelewamy do pucharków lub miseczek opłukanych wcześniej wodą.

Smacznego:)

*Jeżeli po zagotowaniu kisiel nie jest dość gęsty, wtedy należy wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody, ponownie dodać do kiśliu i zagotować. 




niedziela, 14 lipca 2013

Odchudzone, pełnoziarniste pancakes z borówkami

Nie straszne jest mi gotowanie o wczesnej porze, a tym bardziej w niedziele !! Koleżanki słysząc że robię naleśniki lub pancakesy na na śniadanie łapały się za głowe i mówiły "Jak Ci się chce?! ". A no właśnie mnie się chce :) Nie lubię leżeć w niedziele do 11 i nie pamiętam kiedy ostatni raz tyle spałam (nawet na wakacjach!).

Dziś obudziłam się dość wcześnie i miałam już sięgnąć po owsiankę, ale w lodówce znalazłam borówki i postanowiłam zrobić pyszne, puszyste placuszki z dodatkiem borówek oczywiście. Pancakes są bardzo lekkie i świetnie komponują się z twarożkiem, serkiem waniliowym, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Wbrew obawom nie robi się ich długo. Będą znakomite na śniadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Składniki (na 10-12 placuszków):
  • 200 ml chudego mleka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru / słodziku
  • 2 łyżki oleju ( ja użyłam kokosowego ale można użyć słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 50 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pełnoziarnistej 
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką. Teflonową patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju (jeśli placki nie przywierają do patelni można smażyć je bez oleju). Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor (ok.1 minuty z każdej strony), na wolnym ogniu.

Smacznego:)


*Pancakes można podać polane 1 łyżką miodu lub Golden Syropu. 



sobota, 13 lipca 2013

Kruche ciasto z agrestem

Kiedyś nie lubiłam agrestu, a agrestową to jadłam tylko galaretkę :P W tym roku postanowiłam to zmienić i upiec ciasto z agrestem. Jako że bardzo lubię Kruche ciasto z truskawkami, zrobiłam Kruche ciasto, ale właśnie z agrestem. Wyszło z delikatną kwaskową nutą i bardzo kruche dzięki mące krupczatce. Po prostu pyszne :)


Składniki:
Na ciasto:
  • 260g mąki krupczatki 
  • 100g margaryny 
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 żółtka 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Na pianę:
  • 3 białka 
  • 1 saszetka budyniu waniliowego 
  • 100g cukru pudru (ja dałam 50 g cukru pudru i 50 g fruktozy) 
Dodatkowo:
  • 500g agrestu 
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz. Blachę to pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.

Ciasto pieczemy w 180- 190 stopniach przez ok. 45 min.

Smacznego :)

*Gdyby ciasto za bardzo się spiekło na wierzchu np. po 20 minutach można je przykryć folią aluminiową (stroną bardziej błyszczącą do góry).












 

piątek, 12 lipca 2013

Zimna owsianka z lodówki z suszonymi owocami

Do wykonania zimnej owsianki zainspirował mnie przepis, który znalazłam na Dietetyczne Fanaberie. Bardzo spodobał mi się pomysł smacznego i zdrowego śniadania w letnie dni :D Tak więc wykonałam podobną :) Taka owsianka będzie idealna dla osób, które nie chcą poświęcać za wiele czasu na przygotowywanie rankiem śniadania. 
 Prościej i zdrowiej już chyba być nie może: Wieczorem przygotowujemy całość, rano otwieramy lodówkę, bierzemy łyżkę do ręki i zajadamy nasza owsiankę :)


Składniki: (ilość zależy od wielkości słoiczka)
  • 40 g płatków owsianych (można dać również płatki orkiszowe lub podobne )
  • 1 łyżka otrębów 
  • 5 g mielonego lnu
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • suszona żurawina
  • suszone śliwki
  • orzechy laskowe
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:

Płatki, otręby, suszoną żurawinę, suszone śliwki (pokrojone na mniejsze części) oraz len zalewam gorącą przegotowaną wodą i odstawiam na około 5 minut, aby płatki zmiękły. Płatki odcedzam z wody. Dodaje mleko, orzechy laskowe i całość mieszam. Owsiankę przekładam do słoika i wkładam na noc lub na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem na wierzch owsianki można nałożyć kilka łyżek jogurtu naturalnego.


Smacznego:)


*w wersji słodkiej można dodać łyżkę miodu, łyżkę cukru brązowego lub trzcinowego itp.