poniedziałek, 23 grudnia 2013

Domek z piernika + wymiary domku

Mój domek "zaprojektowałam" sama :P Można powiedzieć, że na jeden dzień stałam się architektem i budowniczym :) Mój domek wykonałam z tańszych składników, ponieważ pierwszy raz go robiłam i bałam się że coś może nie wyjść, a szkoda by było zmarnować dobrej jakości miód. Domek można zjeść jednak u mnie posłuży tylko jako dekoracja.
Niektóre elementy domku musiałam delikatnie poodcinać ponieważ się trochę zniekształciły w czasie przenoszenia z blatu na blachę do pieczenia. Nie wycinajcie zbyt małych elementów do dekoracji lub w dekoracji, mogą one się pozrastać. Jeśli w czasie pieczenia lub po upieczeniu urwie wam się kawałek elementu, to nie panikujcie. Taki element można zakryć pod warstwą lukru. Przepis na domek znalazłam na mojewypieki i nieznacznie go zmodyfikowałam.
 
Składniki :
Na 1 domek + elementy dodatkowe (np. choinki, płotek): 

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny (można zastąpić masłem, jeśli zamierzacie domek jeść)
  • 200 g ciemnego cukru (najlepiej muscovado aby nadać piernikowi ciemnego koloru)
  • 7 łyżek płynnego miodu lub golden syrupu
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 łyżeczka kakao
Lukier:
  • 1 białko
  • 1-2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Zaczynamy od wykonania szablonu z tekturki. Swój domek możecie sami zaprojektować lub skorzystać z gotowych szablonów dostępnych na internecie. Okna w moim przypadku odrysowałam od foremki do wycinania ciastek w kształcie serca, więc ułatwiło mi to pracę przy wycinaniu okien.


Druha ściana jest tych samych wymiarów jednak bez drzwi.
Wysokość ściany wynosi 8 cm, szerokość 18 cm.
 
W przypadku dachu szerokość dachu wynosi 18 cm, wysokość 9 cm (jeśli chcecie żeby dach wystawał poza domek należy wykonać dach o wymiarach 18 cm x 10 cm )
 
Zrobiłam tylko 1 płotek bo zapomniałam wyciąć drugiego płotku :P


Ciasto:

Do garnuszka wkładamy margarynę, cukier, miód lub golden syrup. Całość podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru i masła często mieszając. Gdy cukier się rozpuści mieszankę zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao i  przyprawy. Następnie dodajemy przestudzoną mieszankę. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa nie będzie się kleić można dodać łyżkę miodu.

Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 4 - 5 mm. Elementy wycinamy z przygotowanego szablonu. Elementy można również wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, a następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również wycinać kształty na macie teflonowej, a resztkę ciasta wokół kształtu zebrać i rozwałkować jeszcze raz. Dzięki wycinaniu kształtów bezpośrednio na macie, mamy pewność że poszczególne elementy domku nie będą "wygięte" i nierówne w pewnych miejscach.


Składowe elementy domku pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 minut lub żeby brzegi ścian się zbrązowiły.

Lukier:


Białko ucieramy z przesianym przez sitko cukrem pudrem za pomocą łyżki. W lukrze nie powinny znajdować się grudki. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Lukier powinien mieć konsystencję pasty i być bardzo gęsty, jednak na tyle żeby dało się z niego narysować wzorek. Jeśli niewielka ilość lukru nałożona na patyczek do szaszłyków się nie rozlewa na pierniku, wtedy można dekorować i sklejać domek. Ozdabianie domku można wykonać za pomocą strzykawek, rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem lub w wybrany przez was sposób. Ja nakładałam lukier na sklejane elementy domku za pomocą noża bo tak mi było wygodnie :)

Dekoracja i sklejanie domku


Poszczególne elementy najpierw dekorujemy, czyli ozdabiamy ściany, dach, okna drzwi. Następnie sklejamy ściany domku i poszczególne elementy komina. Ja skleiłam je i pozostawiłam na jeden dzień, a dopiero kolejnego dnia przykleiłam dach i do dachu sklejony komin. Cały domek od razu sklejałam na tekturce wyłożonej białym papierem.

Smacznego :)









Wigilia 2013 

niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasteczka zimowe ludki

Macie jeszcze chwilę czasu przed świętami ? A może chcecie się zaszyć w kuchni uciec od tej przedświątecznej gorączki ? Jeśli tak, to polecam wypróbować przepis na urocze ciasteczka w kształcie ludzików. Choć ciastka wyglądają na bardzo pracochłonne, mnie wycinanie jaki również sklejanie sprawiło ogromną przyjemność. Inspirację znalazłam tu.

Składniki:
Jasne ciasto
  • 130g mąki pszennej
  • 60g zimnej margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ciemne ciasto
  • 60g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 30g zimnej margaryny
  • 1 malutkie żółtko lub pół dużego
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz margarynę. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Rozwałkowujemy.
 
Podobnie przygotowujemy ciasto ciemne, z tym że mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę.

Z ciasta za pomocą foremek/kieliszków/nakrętek wycinamy małe i większe kółka. Wierzch większego kółka smarujemy białkiem, do niego przyklejamy mniejsze kółko. Odkładamy na silikonową matę lub papier do pieczenia.

Z ciasta kakaowego lepimy szaliczki, czapki i guziczki. Ze skrawków ciasta waniliowego noski i pomponiki. Wszystkie elementy przyklejamy na białko. Wykałaczką robimy oczy, noski, uśmiechy.

Ciasteczka pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

Smacznego :)
 
 


 
 

sobota, 21 grudnia 2013

Ciasto Shrek

Poszukujecie efektownego przepisu na ciasto ? Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto jest dość pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Składa się ono z biszkoptu, masy z soku typu Kubuś, ubitej śmietany kremówki, delicji i galaretki. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Polecam :)
 
Składniki:
Na biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciast
Warstwa zielona:
  • 1l zielonego Pysia/Kubusia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
  • 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
Warstwa śmietanowa:
  • 400ml śmietanki do ubijania
  • cytrynowa galaretka 
  • 2 paczki delicji
Warstwa trzecia:
  • 2 zielone galaretki
  • 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 30x40 cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
 
Warstwa zielona 
1 szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy). Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.
 
Warstwa śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na  zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.
 
Warstwa trzecia
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego :)
 



 
 


czwartek, 12 grudnia 2013

Domowa przyprawa korzenna do piernika, pierniczków

Okres świąt Bożego Narodzenia zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamony, kardamonu i pomarańczy, które dostawałam w paczce od samego św. Mikołaja :) Właśnie w tym czasie pieczemy najwięcej pierników, pierniczków i innych ciasteczek korzennych. Aby nasze świąteczne wypieki były jeszcze bardziej aromatyczne, warto zaopatrzyć się w kilka przypraw i samemu stworzyć domową przyprawę korzenną.

Składniki:
  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (można pominąć
Wykonanie:

Wszystkie składniki które mamy zamiar zmielić wkładamy do maszynki do mielenia kawy, ścieramy na specjalnej tarce lub tłuczemy w moździerzu tak abyśmy dostali drobny proszek. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku/pojemniku. Przyprawa jest bardzo aromatyczna. Na 1 kg mąki średnio należy dodać około 3 - 4 łyżek przyprawy lub wg upodobań.


Smacznego :)



 
 
Wigilia 2013

środa, 11 grudnia 2013

Domowe masło orzechowe

Moje domowe masło orzechowe przygotowuje wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Na internecie można znaleźć przepisy z dodatkiem oleju, miodu itd. Kiedyś dodałam łyżkę oleju i masło wyszło okropnie tłuste. Według mnie nie ma konieczności dodawania oleju do masła orzechowego. Po odpowiednio długim miksowaniu olej i tak wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić zarówno z fistaszków lub z gotowych kupionych w sklepie. Orzechy zawierają dużo magnezu, więc gdy tylko moja powieka zaczyna drgać od razu sięgam po razowe pieczywo z masłem orzechowym. Polecam :)
 

Składniki:
  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
Wykonanie:

Zwykle kupuje orzeszki w paczce. Są one zazwyczaj już prażone, ale gdybyście robili masło orzechowe z fistaszków, po wyjęciu z łupin należy je przełożyć je na patelnię i chwilę prażyć, aż do momentu gdy lekko się zrumienią. Można je również rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C, pamiętając o tym żeby  od czasu do czasu je przemieszać. Orzechy pozostawiamy do ostygnięcia.

Uprażone orzechy przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy całość aż do momentu, gdy wydzieli się olej i powstanie jednolita masa. Trwa to zwykle około 10 minut. Aby nie przegrać blendera można co pewien czas zatrzymać urządzenie, zrobić chwilę przerwy i ponownie zacząć miksować.

Gdy do wykonania masła orzechowego użyliśmy fistaszków, pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli. Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z podanej porcji wychodzi słoik o pojemności ok. 350ml.

Smacznego :)

* Masło można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.
** Gdyby po jakimś czasie oddzieliłby się olej z masła, całość należy dokładnie wymieszać.  




wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Od zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe z kruszonką, z jabłkami czy z powidłami. Kilka razy piekłam już chałkę. Teraz postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. W sieci znalazłam przepis i wprowadziłam małe zmiany. Ciasto łatwo się wyrabia i ładnie rośnie. 
Polecam do porannej kawy, herbaty lub na wieczór do gorącego kakao. Dodatkowo w oryginalnym przepisie do ciasta zostały dodane rodzynki jednak nie przepadam za nimi, wiec je pominęłam :)

  

Składniki (duża keksówka lub 2 mniejsze):
Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 110 ml mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 25 g roztopionego masła
Kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:  

Do miski wrzucamy mąkę, mleko, cukier, drożdże (suszone wrzucamy bezpośrednio, świeże rozrabiamy w mleku tworząc zaczyn a następnie dopiero później dodajemy do ciasta), masło, dwa jajka. Wszystko razem wyrabiamy na elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski. Misję przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość składamy je na pół i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w formie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 40 - 60 min aż wyrośnie (gdy pojawi się wyraźna kopułka).

Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 


Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Ciasto drożdżowe pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp. 180°C. Studzimy na kratce.

Smacznego :)


* Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekł po upływie np. 20 minut, można przykryć je folią aluminiową.