Strony

piątek, 28 lutego 2014

Placek drożdżowy z jabłkami

Co jest w tych ciastach drożdżowych że ja tak je lubię ? Już sama nie wiem czy to przez zapach w całym domu, smak czy też radość z ich pieczenia. Przepis znalazłam w książce mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku i zmodyfikowałam go tylko o dodanie kruszonki. Polecam :)

Składniki:  
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g tłuszczu
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • 700 g czereśni, wiśni, śliwek lub jabłek 
Kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
Wykonanie: 
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł.

Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę.  Mąkę przesiewamy do dużej miski, do której następnie dodajemy rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza, powoli wlewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiamy dalej aby ciasto było pulchne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy. Możemy to zrobić najlepiej palcami zanurzonymi wcześniej w tłuszczu. Na wierzch kładziemy opłukane, bez pestek owoce. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 

Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek kroimy na 2 lub 4 części i dopiero wyjmujemy i studzimy na kratce. Po wystudzeniu placek możemy pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz