Strony

sobota, 8 marca 2014

Pawi ogon w miodowym cieście

W oryginale "Pawi ogon" przygotowuje się na biszkopcie, jednak ja bardzo lubię kruche ciasto, więc wykonałam je w całości z ciasta kruchego.

Ciasto jest nieco pracochłonne jednak zapewniam was, że oprócz tego iż świetnie wygląda to smakuje jeszcze lepiej. Inspiracją był przepis
Jagi. Polecam :)

Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Ciasto miodowe:
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto na rolady:
  • 3 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 małe jajka,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 1 litr mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny
Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 15-20 dag orzechów 
  • 2 galaretki 
Wykonanie:

Ciasto miodowe
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każde ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Ciasto miodowe pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku  przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC.

Rolady
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min. 

Krem
Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników.

Galaretka
Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt "Przełożenie").

Przełożenie
  1. Ciasto miodowe
  2. Połowa masy 
  3. Rolady
  4. Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki. 
  5. Druga połowa masy budyniowej 
  6. Ciasto miodowe
  7. Opcjonalnie np. polewa czekoladowa (przepis na polewę znajdziecie tu.)
Smacznego :)  



Ciasta przekładańce

3 komentarze:

  1. Witam,
    w opisie wykonania kremu występują żółtka, a w składnikach ich nie ma. Ile trzeba użyć?
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dodać 2 żółtka lub całkowicie je pominąć w przepisie na krem.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, robiłam to cissto dawno temu z przepisów siostry Anastazji, ale na biszkopcie ,jest trochę pracochłonne ale super i warto,polecam

    OdpowiedzUsuń