środa, 26 marca 2014

Razowe ciasteczka z kardamonem

Pyszne i pełne minerałów i witamin razowe ciasteczka będą smaczną przekąską na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Smakują wyśmienicie z domową marmoladą, popite szklanką mleka lub kakao. Przepis znalazłam tu i całkowicie zmodyfikowałam jego wykonanie bazując raczej na wykonaniu ciasteczek digestive.

Składniki (na ok. 17 ciastek)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka.Przekładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).

Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 ºC lub do zbrązowienia brzegów. Przechowujemy w szczeknie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)


Brak komentarzy: