piątek, 21 marca 2014

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

 Oryginalnie Tortilla española - tortilla de patatas przygotowuje się z surowych ziemniaków. Ja niestety nie lubię czekać, tym bardziej gdy w brzuchu burczy, więc przygotowałam trochę inna wersję tej tortilli, a dokładniej z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Tortilla wyszła wyśmienita, bardzo smaczna i aromatyczna. Będzie świetnym obiadem dla wszystkich. Jednym będzie ona przypominać tartę, innym omleta, a jeszcze innym placek ziemniaczany z dodatkami, więc każdy będzie mógł znaleźć w niej coś co lubi. Przepis znalazłam tu. Polecam :)

Składniki (2-3 porcje):
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 małej cebuli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 80 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 1/3 szklanki startego sera
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki/szczypiorku (może być mrożony)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Mniej więcej w połowie smażenia ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dalej smażymy. Podsmażone ziemniaki przekładamy do miseczki.

Na tę samą patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy opłukany i osuszony szpinak. Smażymy dość krótko ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie. Szpinak przekładamy do ziemniaków. 

Jajka wbijamy do większej miski, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem. Całość delikatnie mieszamy.
Patelnie mocno rozgrzewamy z 1 łyżką oliwy. Na gorącą patelnie wlewamy masę jajeczną. Tortillę smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 8 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu możemy poruszyć patelnią. Gdy zaobserwujemy, że wierzch tortilli jest prawie cały ścięty, patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy ją do góry dnem, a tortille z talerza ponownie zsuwamy na patelnię tak aby mogła podpiec się jej druga strona.

Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy ponownie pokrywką i pieczemy do rozpuszczenia sera. Następnie placek delikatnie zsuwamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na kawałki.

Smacznego :)

 
 
 
 
ALE JAJA!
Wielkanoc bez glutenu.

Brak komentarzy: