wtorek, 16 września 2014

Ciastka z ziemniaków

Pora wykopków chyba już dobiegła końca, wiec można się rozkoszować pysznymi pieczonymi ziemniaczkami z grilla, z piekarnika, a najlepiej tymi pieczonymi w ognisku :)
Co poza podaniem ziemniaków do obiadu można z nimi zrobić ? Oczywiście mnóstwo rzeczy i nie tylko na wytrawnie. Takim przykładem może być Sernik z ziemniakami, Babka drożdżowa z ziemniakiem lub dzisiejszy wpis czyli Ciastka z ziemniaków. Takie ciastka wspaniale smakują do kakao lub gorącej czekolady !!! Polecam :) 

Składniki:
  • 250 g ziemniaków
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru/stewii/ksylitolu lub więcej wg. uznania
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 białko
  • kilka kropel dowolnego aromatu
  • szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowane i schłodzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę przesianą razem z cukier puder (lub zamiennikiem cukru) i bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy białko jajka i dowolny aromat. Całość zagniatamy. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Jeżeli ciasto nadal się klei dodajemy łyżkę mąki lub na zmianę łyżkę cukru pudru, ponownie mieszamy i czekam chwilkę. Tą czynność wykonujemy do momentu gdy uznam że ciasto da się już formować. Z masy formujemy kulki które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozgniatamy dłonią na placki o grubość pancakesów. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Należy kontrolować czas pieczenia aby ciastek nie spalić :) Ciastka studzimy kratce. Przechowujemy maksymalnie do 5 dni.

Smacznego :)



1 komentarz:

Ewa W pisze...

ciastka z ziemniaków? tego jeszcze nie próbowałam, a muszę przyznać że wyglądają ciekawie :)