środa, 10 września 2014

Sałatka meksykańska - pikantna

Sałatka na imprezie czy to rodzinnej czy w gronie przyjaciół to w moim domu podstawa. Po prostu nie może jej zabraknąć. Dziś prezentuje przepis na sałatkę meksykańską, który znalazłam na blogu gotujzcukiereczkiem. Myślę że i ta sałatka przypadnie wam do gustu. Jest bardzo chrupiąca i lekko pikantna. Będzie wybornie smakować z grzankami lub z chipsami nachos z gotowych placków tortilli. Polecam :) 
 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli ,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 por,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia kurczaka,
Sos:
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól i pieprz
  • szczypta chilli
Wykonanie:

Pierś z kurczaka drobno kroimy i dodajemy przyprawę do dań kuchni meksykańskiej. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy kurczaka. Usmażone mięso wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy tłuszcz. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki lub drobną kostkę. Pora myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Składniki sosu mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki i mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy do lodówki.

Smacznego :)

Warzywa psiankowate 2014
Warzywa psiankowate 2014
Paprykujemy 5

4 komentarze:

Natalia pisze...

Mniam, moje smaki, na pewno wypróbuję:)

mopswkuchni pisze...

Bardzo podoba mi się ten przepis. Dziękuję za dodanie do mojej akcji psiankowatej :)

Unknown pisze...

Jak wygląda przyprawa do dań meksykańskich? Bo jeszcze się z taką nie spotkałam.

Słodkie Niebo pisze...

Taką przyprawę można przygotować samemu lub kupić w większym sklepie np. z firmy Kotanyi :)