poniedziałek, 6 października 2014

Budyń Jaglany, wegański

 Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na Wegański budyń kakaowy, natomiast dziś proponuje Budyń jaglany. Nazwa ta jest trochę naciągana, ponieważ sposób wykonania przypomina bardziej przygotowanie kremu czy koktajlu. Sami wypróbujcie przepis i oceńcie czy ten deser zasługuje na miano budyniu czy też kremu. Polecam :) 

Składniki (2 małe miseczki):
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/3 - 1/2 szkl. dowolnego mleka (użyłam sojowego)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • miód lub cukier (opcjonalnie)
Wykonanie:

Kasze gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera i dodajemy mleko, szczyptę soli i ewentualnie miód lub cukier. Całość miksujemy na gładką masę. Budyń przelewamy do miseczek i dekorujemy owocami, sokiem, wiórkami kokosowymi lub orzechami. 

Smacznego :)

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

często robię budyń na bazie kaszy jaglanej! smakuje pysznie!