poniedziałek, 20 października 2014

Ciasteczka owsiane z przyprawą korzenną, bez cukru, pełnoziarniste

Owsiane ciasteczka niby zwykłe, a jednak zachwycają swoim smakiem i aromatem. Do ciastek nie dodałam cukru, a zamiast niego ciastka posłodziłam miodem. Nie rezygnujcie z dodania mąki krupczatki, bowiem nadaje ona ciastkom wspaniałej struktury, a co za tym idzie ... chrupkości! :)

Składniki:
  • 0,5 szkl. mąki krupczatki
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub innych
  • 2 łyżeczki Domowej przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
Wykonanie:

Mąki przesiewamy z przyprawą do piernika, sodą  i szczyptą soli na stolnicę. Następnie dodajemy płatki, zmielone lub drobno posiekane orzechy i masło. Całość siekamy nożem. Kolejno dodajemy jajko i miód i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. 

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub wybranych foremek wycinamy ciastka, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z wyciętymi ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 12 min. Wystudzone ciastka można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Polecam również:
Ciastka przed pieczeniem.