piątek, 11 września 2015

Wegańskie ciasto z jabłkami i orzeszkami ziemnymi szybkie i bez glutenu

Jesienią uwielbiam przygotowywać ciasta z jabłkami. Często piekę szarlotki, jabłeczniki lub robię "czipsy" jabłkowe. Dziś przygotowałam szybkie ciasto z jabłkami i orzeszkami ziemnymi. Ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom z nietolerancją glutenu, dla wegan, jak również dla tych którzy nie posiadają jeszcze w swojej kuchni miksera i poszukują przepisu na szybkie ciasto na podwieczorek :) Kawałek takiego ciasta zawiera sporą ilość witamin i minerałów, które przydadzą się nam jesienią.

Składniki (forma o śr. 22 cm):
  • 70 g orzeszków ziemnych Felix (1 małe opakowanie)
  • 2 jabłka
  • 100 g mąki gryczanej (lub ryżowej)
  • 100 g mąki kukurydzianej 
  • 50 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu 
  • 70 g oliwy z oliwek lub oleju
  • 200 ml mleka sojowego (lub innego wegańskiego
Wykonanie:
Orzechy ziemne siekam nożem i dziele na 2 równe części. Wszystkie suche składniki przesiewam do miski. W drugiej mieszam ze sobą mokre składniki. Suche wsypuje do mokrych, dodaje połowę orzechów i mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy (obieramy lub nie wg uznania), kroimy na mniejsze kawałki które kładziemy na cieście. Ciasto posypujemy pozostałą częścią posiekanych orzeszków i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. 

Smacznego :) 






1 komentarz:

gin pisze...

Cudownie intensywny ma kolor :) Kusi ogromnie :)