czwartek, 31 lipca 2014

Muffiny ze śliwkami

Na targach, bazarach, jarmarkach (jak kto zwie :)) królują sezonowe owoce. Wśród nich można znaleźć również śliwki które posłużyły mi do przygotowania muffinek.  Wzorowałam się na przepisie znalezionym tu i oczywiście się nie zawiodłam. Muffinki wyrosły rewelacyjne, a w smaku przypominały trochę słodkie bułki ze śliwkami.
 
Składniki (na ok. 15 muffinek):
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • śliwki
  • 1/4 szklanki cukru demerara (do posypania)

Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąkę pszenną, proszek, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki. Na wierzch kładziemy połówkę śliwki i posypujemy cukrem demerara. Muffiny pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190ºC. 

Smacznego :)
 
 
Z dziećmi i dla dzieci 2014
Lato w pełni!

środa, 30 lipca 2014

Czekoladowe muffiny wg Nigelli Lawson

Czekoladowe, klasyczne i szybkie muffinki wg. przepisu Nigelli Lawson. Jeśli lubicie mocno czekoladowe muffiny ten przepis jest dla Was idealny. Muffiny robiłam z tego przepisu już nie raz i nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam :)

Składniki (12-16 muffinek w zależności od wielkości foremek):
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
  • 1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Wykonanie:

Suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Suche składniki przesiewamy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy 3/4 szklanki groszków czekoladowych (czekolady) i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek bez papilotek. Wierzch muffinek można posypać pozostałymi groszkami czekoladowymi. Muffinki pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce. 

Smacznego :) 
 
 
 
Z dziećmi i dla dzieci 2014
Lato w pełni!

środa, 23 lipca 2014

Zapowiedź konkursu i babeczki z budyniem i owocami

Jak w tytule będzie konkurs :) Przygotowałam dla Was wspaniałe nagrody :)

Wszelkie szczegóły znajdziecie na blogu już niebawem !

Serdecznie zapraszam! :)

A tymczasem u mnie na stole zagościły pyszne Babeczki z budyniem, truskawkami, jagodami i miętą, a przepis na nie znajdziecie tu.


środa, 16 lipca 2014

Koreczki Caprese

Sałatkę Caprese można wykonać w kilka chwil. Produktów nie trzeba za wiele, dlatego ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko w moim domu. Prosta, szybka, smaczna i co najważniejsze zdrowa :) Zobacz również klasyczną wersję sałatki Caprese.

Składniki:
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 opakowanie mozarelli mini
  • świeża bazylia 
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie oliwa z oliwek
  • wykałaczki
Wykonanie:

Pomidorki myjemy. Mozarelki wyjmujemy z zalewy. Na wykałaczkę nadziewamy mozarelki, małe pomidorki i listek bazylii. Układamy na talerzu, miseczce. Posypujemy przyprawami wg. uznania. 


Smacznego :) 

 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

wtorek, 15 lipca 2014

Obrona

A od wczoraj czyli 14 lipca 2014 roku można nazywać mnie Pani magister inżynier !!! z czego ogromnie się cieszę :D 

Ale to jeszcze nie koniec studiów i dalszej nauki ... :)

czwartek, 10 lipca 2014

Szkockie ciasteczka owsiane

Owies jest bardzo popularny w wielu słynnych szkockich potrawach regionalnych. Jednym ze szkockich specjałów są ciasteczka owsiane które smakują wybornie z lokalnym serem. Przepis pochodzi z dwutygodnika "Smakowite Wypieki" nr. 2. Polecam :)

Składniki:
  • 125 g mielonych płatków owsianych + dodatkowe mielone płatki do wałkowania
  • 1 łyżeczka soli (ja używam tylko 1/4 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 25 g smalcu
  • 2-3 łyżki wrzątku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C lub w przypadku piekarnika gazowego na poziom 4. Dużą blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. DO miski wkładamy rozdrobnione płatki owsiane, sól i sodę.

W niewielkim rondelku roztapiamy smalec. Tłuszcz przelewamy do naczynia z płatkami, solą i sodą. Dodajemy wrzątek i zaczynamy wyrabiać gładkie ciasto.

Gdy ciasto będzie miało już w miarę jednolitą konsystencję, posypujemy blat płatkami owsianymi i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 cm. Za pomocą okrągłej formy o średnicy 7,5 cm wycinamy 12 kół (ja używam zawsze szklanki). W razie potrzeby ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy. 

Ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 min lub do momentu, aż staną się chrupkie. Upieczone ciastka wyjmujemy do ostygnięcia. Podajemy z masłem, serem, dżemem lub miodem wrzosowym, który jest szkockim specjałem. Do ciastek doskonale pasuje również wędzony łosoś, serek homogenizowany, siekany szczypiorek.

Smacznego :)




wtorek, 8 lipca 2014

Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo

Lubicie pełne ziarno i zdrowe przekąski ? Tak więc jestem pewna, że dzisiejszy post przypadnie wam do gustu. Knekkebrød to nic innego jak norweski chlebek z ziaren. Smakuje wyśmienicie zarówno z twarożkiem, dżemem lub innymi dodatkami ! Polecam a przepis znalazłam tu.

Składniki:
  • 200 ml (35 g) otrębów pszennych (kruskakli / hvetekli)
  • 200 ml (85 g) płatków owsianych (lettkokte havregryn)
  • 200 ml (115 g) pestek dyni(gresskar kjerner)
  • 200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej (sammalt rug grov)
  • 200 ml (115 g) ziaren słonecznika (solsikkekjerner)
  • 100 ml (80 g) siemienia lnianego (linfrø)
  • 100 ml (70 g) ziaren sezamu (sesamfrø)
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. (ja ciasto rozsmarowałam na macie silikonowej). Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na około 10 minut.

Po tym czasie blachę wyciągamy z piekarnika a ciasto kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-40 minut.

Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

Smacznego :)
Rozsmarowane ciasto na silikonowej macie przed pieczeniem.

poniedziałek, 7 lipca 2014

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

Lubicie szpinak ? Ja za nim wprost przepadam. A co powiecie na pyszną tartę ze szpinakiem i serem feta ? :) Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam tu
Składniki (forma do pieczenia o średnicy 23 cm)
Kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
Farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
  • 2 jajka
  • 1 ser feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika  na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego :)

*Tartę możemy posypać dowolnym serem startym na tarce. 





Wegetariański obiad III
Lato w pełni!

sobota, 5 lipca 2014

Ciastka Pieguski bezglutenowe

Kto mnie zna ten wie że uwielbiam takie kruchutkie ciasteczka. Delikatne i nie za słodkie. Takie właśnie są Bezglutenowe pieguski. Przy ich wykonaniu nie trzeba się jakoś specjalnie napracować, ponieważ nie wycina się ich foremkami, a jedynie formuje w dłoniach. Bardzo polecam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej! Wzorowałam się na tym przepisie.
Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki gryczanej*
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej*
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej*
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli nie dodajemy np. czekolady)
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 tabliczka gorzkiej/mlecznej bezglutenowej czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich/żurawiny/rodzynek
Wykonanie:
Czekoladę i orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Do miski dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę, szczyptę soli, cukier i mieszamy. Dodajemy jajko, dwa żółtka, posiekane masło. Zagniatamy wstępnie w misce, a następnie (opcjonalnie) ciasto przekładamy na blat/stolnicę lub w misce łączymy dłońmi z posiekaną czekoladą, orzechami lub innymi dodatkami. Z ciasta odrywamy małe porcje (ok.1 łyżki) ciasta i formujemy z nich kulki które spłaszczamy dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut (lub do czasu, aż lekko się zarumienią) w temperaturze 190-200 ºC. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

* W wersji glutenowej możemy użyć 2 szklanek mąki pszennej.


piątek, 4 lipca 2014

Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)

Kojarzycie ciasto o nazwie "Zebra"? Dziś chciałam was zaprosić nie na piaskowe ciasto jednak na sernik o tej samej nazwie. Wykonanie sernika "Zebra" jest znacznie prostsze niż ciasta. Nie ma obawy że wyjdzie zakalec :) 
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego jest on taki smaczny już nie wspominając o tym, że prezentuje się bardzo efektownie. Wierzch sernika możecie polać roztopioną czekoladą lub inna polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Składniki (tortownica 20-22 cm ja użyłam większej dlatego sernik wyszedł dość niski):
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (np. President lub podobny gęsty ser)*
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:

Boki oraz spód tortownicy smarujemy odrobiną masła. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową. 

Do większej miski dodajemy ser twarogowy, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Dodajemy kolejno jajka, ciągle ucierając. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z części dodajemy kakao i miksujemy. 

Ciasto rozkładamy tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra" czyli najpierw na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem 2 łyżki masy kakaowej i tak dalej aż do wykorzystania całej masy.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Uszczelnioną tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości tortownicy. Możemy również na poziomie niższym piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a ciasto ustawić na poziomie wyższym. 

Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z otwartymi lekko uchylonymi drzwiczkami. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik możemy polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

*Jeśli nie lubicie rozkładać ciasta po 2 łyżki możecie zrobić większe paski np. za każdym razem dając 3 łyżki jasnego i kolejno 3 łyżki ciemnego ciasta. Paski będą grubsze i lepiej sprawdzą się przy bardziej mazistych serach.
Sernik przed pieczeniem
Sernik po upieczeniu
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

czwartek, 3 lipca 2014

Kompot truskawkowy z wanilią

Nie znam osoby która nie lubi wypić odrobiny pysznego kompotu do niedzielnego obiadu zwłaszcza w zimie gdy tęskni się za latem. To ostatni dzwonek na to aby z świeżych truskawek przyrządzić kompot, a tym samym uchwycić kawałek lata i zamknąć go w słoiki które otworzymy jesienią czy zimą. 
Ja moje kompoty przygotowuje dodając 1 saszetkę cukru wanilinowego. Możecie użyć również domowego cukru z wanilią. Taki dodatek sprawi, że kompot będzie pachniał przecudnie i nie będzie można się od niego oderwać. 
 
Składniki:
  • 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 litry wody
  • 2/3 szklanki cukru (lub więcej, wedle smaku)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy. Czyste słoiki wyparzamy gorącą wodą. Słoiki napełniamy truskawkami zostawiając do 3/4 wysokości. 

Wodę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Truskawki zalewamy gorącą wodą i dokładnie zakręcamy słoiki. 

Kompoty pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, tak aby zapobiec przypadkowemu pęknięciu słoików.

Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy je tak aż do wystygnięcia.

Smacznego :)
 
Lato w pełni!