sobota, 25 października 2014

Świąteczny schab ze śliwką zapieczony z jabłkami i cebulką

Kiedy pierwszy raz upiekłam ten schab mój tata stwierdził: że chyba ze mnie będzie kucharka... :P 
Schab z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty. Wszystko to za sprawą obsmażenia go na patelni, przez co zamyka się wszystkie soki zawarte w mięsie. Schab zwykle piekę w rękawie do pieczenia wraz z jabłkami i cebulą, które to nadają mu wspaniałego aromatu i smaku, a ponadto tworzą wyśmienity sos. Jeśli nie przepadacie za śliwkami w mięsach możecie zastąpić je morelami lub całkowicie je pominąć. 
A przepis na schab znajdziecie również w magazynie "Moje Mieszkanie" grudzień 2014 :)

Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 1/2 opakowania suszonych śliwek
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione
  • rękaw do pieczenia lub zamykane naczynie żaroodporne
Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Za pomocą długiego noża robimy otwór przez środek mięsa. Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami (można pomóc sobie rączką drewnianej łyżki). Mięso nacieramy olejem lub oliwą i oprószamy solą, pieprzem i garścią majeranku. Owijamy w folię aluminiową i chowamy na kilka godzin do lodówki. 

Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni, do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie podsmażone mięso wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z ćwiartkami jabłek, cebuli, garścią majeranku, a całość zamykamy klipsami. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Kroimy go dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego :)
Przepis na schab w magazynie "Moje Mieszkanie" grudzień 2014 :)







piątek, 24 października 2014

Cielaczek - sernik na murzynku

Cielaczek upiekłam ze względu na to że spodobała mi się ... jego nazwa :P Cielaczek różni się nieco od popularnego sernika na ucieranym spodzie, a mianowicie od Isaury. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne. Delikatne kakaowe ciasto i kremowa serowa masa sprawiają, że Cielaczek smakuje wybornie. Jeśli w sernikach nie lubicie zagniatać ciasta na spód, przygotujcie właśnie sernik na ucieranym cieście :)

Składniki (na 40 x 22 cm)
Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
Masa serowa:
  • 750 g zmielonego twarogu (lub dobrej jakości twarogu z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do jajek dodajemy mleko i wg. uznania łyżkę dżemu. Później dosypujemy suche składniki i wlewamy olej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser miksujemy z pozostałymi składników. Łyżką nakładamy masę serową na na ciasto czekoladowe. Ciasto wkładamy do piekarnika na grzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta przed podaniem można polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



wtorek, 21 października 2014

Sałatka z kalafiora z jajkami, pomidorem i kukurydzą

A dziś bardzo smaczna i zdrowa sałatka z kalafiorem. Przygotowanie całej sałatki nie zajmie wam dużo czasu. Najdłużej będzie gotować się oczywiście kalafior. Zwróćcie jednak uwagę na to aby nie gotować go za długo. Gdy wymieszacie lekko rozgotowanego kalafiora wraz z innymi składnikami, nie będzie się on prezentował najlepiej. Polecam :) 

Składniki:
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • kilka łyżeczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • majonez lub jogurt naturalny
Wykonanie:

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy go do wrzątku i dodajemy szczyptę soli . Gotujemy na lekko twardo,lepiej żeby nie był zbyt rozgotowany ponieważ wtedy. W mniejszym garnuszku gotujemy na twardo jajka. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy 1/2 puszki.

Ugotowanego kalafiora studzimy. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego :)


ALE JAJA!
Zabieramy ze sobą posiłek
Imieniny u cioci

poniedziałek, 20 października 2014

Ciasteczka owsiane z przyprawą korzenną, bez cukru, pełnoziarniste

Owsiane ciasteczka niby zwykłe, a jednak zachwycają swoim smakiem i aromatem. Do ciastek nie dodałam cukru, a zamiast niego ciastka posłodziłam miodem. Nie rezygnujcie z dodania mąki krupczatki, bowiem nadaje ona ciastkom wspaniałej struktury, a co za tym idzie ... chrupkości! :)

Składniki:
  • 0,5 szkl. mąki krupczatki
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub innych
  • 2 łyżeczki Domowej przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
Wykonanie:

Mąki przesiewamy z przyprawą do piernika, sodą  i szczyptą soli na stolnicę. Następnie dodajemy płatki, zmielone lub drobno posiekane orzechy i masło. Całość siekamy nożem. Kolejno dodajemy jajko i miód i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. 

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub wybranych foremek wycinamy ciastka, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z wyciętymi ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 12 min. Wystudzone ciastka można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Polecam również:
Ciastka przed pieczeniem.


niedziela, 19 października 2014

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

W porównaniu z Drożdżowym makowcem, Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie oraz łatwiejszy z tego względu, że ciastem łatwiej się pracuje. Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Wierzch polewy możecie dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, makiem, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Rolada długo zachowuje swoją świeżość, więc możecie ja przygotować nawet do 2 dni przed planowanym podaniem. Takim makowcem zaskoczycie wszystkich w tegoroczne święta Bożego Narodzenia :) Polecam :) 
Składniki (na 1 roladę)
  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 białka + 1 białko do posmarowania makowca
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy. Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek. 

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi  pod spód.

Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową. 

Smacznego :)

* Jeśli używacie masy makowej kupionej w sklepie, przed wyłożeniem jej na ciasto, dodajcie do niej kaszę mannę i ubite białka. Zdarza się że gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, a po upieczeniu ciasto nie prezentuje się najlepiej. 







piątek, 17 października 2014

Drożdżowa rolada z masą makową

Makowiec zawsze kojarzy mi się ze świętami i większymi uroczystościami. Uwielbiam smak maku, niestety w moim domu tylko ja ... :/ Domownicy jednak nie przepadają za makowcami, dlatego też piekę je głównie na Boże Narodzenie, czasem na Wielkanoc lub inną wyjątkową okazję. 
Rolada/strucla z tego przepisu, jest mięciutka, pachnąca, a dodatkowo długo zachowuje świeżość, dlatego możecie ją przygotować nawet 2 dni wcześniej ! Z podanego przepisu upieczecie 3 makowce, każdy po ok. 35 cm. Możecie również przygotować 4 mniejsze makowce, które łatwo będzie komuś podarować lub po prostu zamrozić. Polecam nie tylko na święta :) 

Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 45-50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki alkoholu (np. wódki, rumu, Ekstraktu z cytryny lub z pomarańczy)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie gotowej masy makowej lub 2 x Domowa masa makowa
  • 4 łyżki kaszy manny (dodajemy w przypadku kupionej masy makowej)
  • 6 białek
Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do większej miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi.

Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierz możemy polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)






środa, 15 października 2014

Łabędzi puch

Na imprezach w gronie rodziny, do kawy czy herbaty nie może zabraknąć ... dobrego ciasta !!! Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto, z lekko kwaskowym dżemem i słodkim kremem kokosowym z bardzo nietypowym składnikiem, a mianowicie: czerstwymi kajzerkami !!! :P
Wcale nie żartuję, bowiem w skład kremu wchodzą namoczone w mleku bułki. Ten nietypowy składnik jest w smaku prawie nie wyczuwalny. Jeśli w szafce macie czerstwe bułki zapraszam do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że gdy zdradzicie tajemniczy składnik, zaskoczycie nim całą rodzinę :)  

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
Krem kokosowy:
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g margaryny
Poncz:
  • 1 szkl. przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ekstraktu z cytryny
Posypka:
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwaśny)
Wykonanie:

Biszkopt:
Zanim jednak przystąpimy do pieczenia należy wyjąć jajka jeśli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę ze szczyptą przesiewamy dwukrotnie.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po 1 żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników
 
Dno formy o wymiarach 24 x 30 cm (lub podobnych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 35 - 40 minut.
 
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia. 
 
Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy od papieru. 

Krem kokosowy:
Bułki wkładamy do naczynia i zalewamy 1,5 szklanki mleka i odstawiamy na ok. 30 min. Gdy bułki dobrze namiękną rozdrabniamy je widelcem lub miksujemy blenderem. Do drugiego garnka wlewamy pozostałe 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy zacznie się gotować  dodajemy masę bułkową i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 7-8 min., cały czas mieszając, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy bułkowo - kokosowej.
Poncz:
Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą.

Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier przekładamy na patelnię i smażymy je mieszając od czasu do czasy, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Posypkę kokosową odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie całości:
Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Dolny blat nasączamy połową przygotowanego ponczu. Następnie na wierzch biszkoptu rozsmarowujemy kilka łyżek dżemu, a na niego wykładamy 3/4 kremu kokosowego. Na krem kładziemy drugi blat biszkopta, nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy dżemem, pozostałym kremem, a wierzch posypujemy równo posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :) 


Imieniny u cioci

wtorek, 14 października 2014

Ciastka imbirowo-kakaowe

Uwielbiam ciastka zarówno piec jak i oczywiście jeść :) Dziś przedstawiam przepis na kakaowe ciasteczka z imbirem. Imbir jest bardzo aromatyczną i rozgrzewającą przyprawą, dlatego nadaje on ciastkom wspaniałego zapachu i smaku. Ciastka będą wspaniale smakować jesienią i zimą :)

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mbir, szczyptę soli i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm i za pomocą foremek lub szklanki wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. 

Smacznego :) 

* Imbir możecie zastąpić również inna przyprawą np. cynamonem, kardamonem lub Domową przyprawą korzenną

Ciastka przed pieczeniem.



sobota, 11 października 2014

Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson

Gdy zajęcia w szkolę lub pracę zaczynam dopiero po południu, co jakiś czas lubię przygotować na śniadanie naleśniki lub właśnie takie placuszki. Te z przepisu Nigelli mają wspaniały i specyficzny smak, który to świetnie współgra z masłem orzechowym, odrobiną miodu czy domowym dżemem. Polecam również na podwieczorek lub na drugie śniadanie do lunchboxu. 
Przepis autorstwa Nigella Lawson - Jak zostać domową boginią?.
 

Składniki:
  • 150 g drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam tylko 2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cukru (użyłam wanilinowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g stopionego masła
Wykonanie:
Do dużej miski dodajemy jajka i mieszamy je z mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki. Do jajek stopniowo po kilka łyżek wsypujemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy płynne masło. Placki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem.

Smacznego :)





Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Zabieramy ze sobą posiłek