środa, 29 kwietnia 2015

Gofry z kremem z tuńczyka - wytrawne

Uwielbiam ryby a dziś przepis na wytrawne gofry z kremem z tuńczyka :) Mam nadzieje, że spodobają się Wam :)
Składniki:
Na krem:
  • 1 opakowanie tuńczyka w oleju
  • 180 g kremowego serka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 ugotowane żółtka
  • pieprz i sól
  • szczypta chili
Na gofry:
  • 3/4 szkl.mąki pszennej 
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. kefiru
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • plasterki cytryny
  • plasterki cebuli
  • świeża rzeżucha do ozdoby
  • jabłuszka kaparowe 
Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy częściowo z oleju (olej zachowujemy). Przekładamy go do miski, dodajemy twaróg, żółtka  majonez, sól i pieprz, szczyptę chili. Całość blenderujemy aż uzyskamy gładką konsystencje. 

Włączamy gofrownicę. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kefirem, mlekiem, ostudzonym masłem. Na końcu dodajemy suche składniki i chwilę miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką, aby piana nie opadła. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy gofry ok. 3 - 4 minut lub do zezłocenia. Studzimy na kratce.

Krem przekładamy do szprycy i dowolnie wyciskamy na gofry. Dekorujemy plastrami cytryny, cebuli, rzeżuchą, kaparami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)



2 komentarze:

Balsam do skórek Trind pisze...

Aż mi chętka przyszła na takie dobroci :)

Ewa W pisze...

zawsze jadłam gofry na słodko,nigdy na słono,ciekawe połączenie :)