środa, 3 czerwca 2015

Omlet bananowy bez mąki (Ewy Chodakowskiej)

Taki omlet to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Przepis wypatrzyłam dawno temu gdzieś w internecie, a zrobiło się o nim głośno dopiero dzięki Ewie Chodakowskie, która opublikowała ten przepis gdzieś na swoim profilu czy w książce... Jak było z tym przepisem nie wiem, kłócić się nie będę, najważniejsze jest to, że omlet jest smaczny, słodki i bardzo sycący. Polecam :) 
 
Składniki:
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • kilka kropel oleju
Dodatkowo:
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub serka 
  • opcjonalnie szczypta cynamonu 
  • borówki lub inne owoce
  • listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy (można wszystko wrzucić i zmiksować w blenderze). Mieszankę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z kilkoma kropelkami oleju. Ogień zmniejszamy i smażymy z obu stron na złoto. Omlet podajemy wg. uznania z jogurtem, serkiem lub świeżymi owocami. 

Smacznego :)
W porcji bez dodatków ok. 271,30 kcal
B [g] 16,10
W [g] 25,85
T [g] 11,97
 



Wiosenne słodkości!

3 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Mniam pyszności :-)

wedelka pisze...

Robiłam go kiedyś. Całkiem fajny pomysł :)

better-choice pisze...

Mniam, ja robię z dodatkiem płatków owsianych :)