sobota, 26 września 2015

Bukiet z różami z ciasta francuskiego i jabłek

Dziś przepis na bardzo efektowne ciasteczka. Różyczki wykonane są z ciasta francuskiego i plasterków jabłek. Taka przystawka z pewnością spodoba się wszystkim zgromadzonym przy stole. 


Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • cukier puder
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cynamon
Wykonanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki np.obieraczką do warzyw. W rondelku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny. Plasterki jabłek wrzucamy na 1-2 min do wrzątku. Plasterki wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm.

Ciasto posypujemy odrobina cukru pudru i cynamonu.Na każdym pasku układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką lekko wystawała ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny również lekko na siebie zachodzić. Pasek z jabłkami zwijamy dość luźno w rulonik.

Różyczki układamy na blaszce i delikatnie rozchylamy jabłka na zewnątrz. Blachę z różami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10-15 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 80 stopni, włączamy funkcję z termoobiegiem i suszymy ok. 20 min. Różyczki przed podaniem można opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :) 

*Do dekoracji użyłam trawy cytrynowej i czerwonej wstążki. 




Jesienne słodkości!

Jesienne Superfoods

Jabłko z cynamonem 2015

Francja od kuchni - konkurs!

6 komentarzy:

Olga Pi pisze...

Ale super bukiet:)

Asa_6niebo pisze...

ślicznie podane:)

Słodkie Niebo pisze...

Dziękuję :)

Ola pisze...

Pięknie wyglądają, jak z obrazka :)
Pozdrawiam :)
www.smallhomebakery.blogspot.com

Parbati pisze...

Wyglada jak poemat i chyba tak smakuje.Na pewno zrobie

Słodkie Niebo pisze...

Cieszę się że spodobały się Wam :) Czekam na wiadomość po wykonaniu różyczek! :)
Pozdrawiam :)