środa, 30 września 2015

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca!

Sezon śliwkowy w pełni, więc dziś kolejna propozycja ciasta ze śliwkami. Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest wilgotne, łatwo się kroi i pięknie pachnie. Będzie pięknie się prezentować zarówno na niedzielnym stole jak i w tygodniu do porannej kawy.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 350-400 g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • garść mielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Suche składniki mieszamy w 1 misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do mokrych składników dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy mikserem/łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x24 cm. Na wierzchu układamy śliwki rozcięciem do góry. Wierzch ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i opcjonalnie mielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)




Czas na śliwki

Czas na śliwki

Jesienne słodkości!

Jesienne Superfoods

1 komentarz:

Ewa pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :)