sobota, 17 października 2015

Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

Szukacie przepisu na drożdżówki inne niż wszystkie ? A co powiecie na bardzo kruche świderki, które rosną dzięki drożdżom? Świderki nie smakują jak klasyczne drożdżówki, a bardziej jak ciastka. W zapachu też są wspaniałe, cynamonowo-cytrynowa nuta otula je swoim cudownym aromatem, aż ciężko nie skusić się i nie sięgnąć po kolejne ciastko do kawy. 

Składniki (na 14-16 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny (można pominąć)
Dodatkowo:
  • kilka łyżek drobnego cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
Wykonanie
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować. Miękkie masło razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny przekładamy do miski i mieszamy mikserem lub ręcznie. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na końcu do masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto ok. 5 min.

Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.

Smacznego :)




3 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Ale fajne zawijaski :-)

Anonimowy pisze...

mozna wyrobic ciasto w maszynie do chleba?

Słodkie Niebo pisze...

Myślę że powinno się udać :)