środa, 24 czerwca 2015

Kruche ciasteczka jaglano-gryczano-ryżowe "bezglutenowe"

Dziś kolejny przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka które powstały z mąki jaglanej, gryczanej oraz ryżowej. Gdzie dostać takie mąki? Oczywiście w większości sklepów ze zdrowa żywnością, przez internet, w większych supermarketach oraz w ... waszym domu (pod warunkiem że posiadacie młynek do kawy)!!!. Wystarczy że zmielicie bardzo drobno kasze jaglaną w takim młynku i już nigdzie nie będziecie musieli wychodzić. Gotowe ciastka można udekorować roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej lub pozostawić bez dodatków tak jak ja :)

Polecam również Kukurydziane ciastka bezglutenowe (bez jajek).
Składniki (na 2 blachy ciastek ok. 40 sztuk):
  • 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 50 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 50 g mąki gryczanej (lub drobno zmielonej kaszy gryczanej)
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g schłodzonego  masła
  • 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Blat posypujemy odrobiną mąki ryżowej i rozwałkowujemy połowę ciasta na grubość ok. 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Drugą połowę ciasta wkładamy ponownie do lodówki. Ciastka delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy na złoto ok. 8-10 min.w temp. 180°C. Z drugą partią ciasta postępujemy tak samo. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego :)
1 ciastko to ok. 48,68 kcal
B [g] 0,66
W [g] 5
T [g] 2,84


sobota, 20 czerwca 2015

Naleśniki gryczane - bezglutenowe

Lubie przygotowywać potrawy, które z góry wydają się oczywiste, a jednak jest w nich coś wyjątkowego. Dania bezglutenowe wymagają właśnie większej uwagi, pomysłu, a czasem szczypty cierpliwości, gdy kolejny raz jakieś danie nam nie wyjdzie. Przetestowałam wiele przepisów na naleśniki zarówno te klasyczne jak i bezglutenowe. Dziś przedstawiam przepis na bardzo proste naleśniki gryczane, które po upieczeniu zachowują elastyczność i swoją strukturę. Smakują bardzo dobrze w towarzystwie masła orzechowego :) 

Polecam również Bezglutenowe nalesniki ze szpinakiem i serem feta.

Składniki (ok. 10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki gryczanej (bardzo drobno zmielonej kaszy gryczanej w młynku)
  • 2 jajka
  • 200 ml  wody
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem lub trzepaczką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Naleśniki smażymy najlepiej na patelni z teflonem. Podajemy z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. 

Smacznego :)
1 naleśnik to ok. 89,42 kcal
B [g] 2,8
W [g] 9,13
T [g] 4,58
 

 
Zainspiruj się kaszą! III edycja

piątek, 19 czerwca 2015

Crumble truskawkowo-jabłkowe z płatkami owsianymi

Na chłodniejsze dni (a taki dziś jest u mnie za oknem) polecam rozgrzewający deser truskawkowo-jabłkowy z nutą cynamonu i kardamonu. Szybki i prosty w swoim wykonaniu sprawi, że pokochacie go tak samo jak i ja ;) Do wykonania crumble możecie dodać wasze ulubione owoce zarówno te świeże jak i mrożone. Zamroźcie odrobinę truskawek, aby jesienią wrócić do tych czerwcowych smaków.

Polecam również klasyczne Crumble z truskawkami.

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 2 niewielkie jabłka
  • kilka łyżeczek cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Na crumble:
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g zimnego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru/stewii/ksylitolu
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • cynamon i kardamon do smaku
Wykonanie:

20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.

Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce łączymy ze skrobią, cukrem i cynamonem/kardamonem wg. uznania.

Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, płatki owsiane i mieszamy. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość masą owocową. Wierzch posypujemy kruszonką.

Crumble pieczemy na złoto w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.

Smacznego :)


*Wierzch przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.



Wiosenne słodkości!

czwartek, 18 czerwca 2015

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

Rabarbar można znaleźć jeszcze na straganach więc można cieszyć się jego pysznym kwaskowym smakiem. Ja z rabarbaru przygotowałam rustykalną tartę na twarożku. Smak ciasta i sposób jego wykonania przypomina mi Szarlotkę na serku homogenizowanym. Polecam :) 
 
Składniki:
Na ciasto:
  • 200 g kremowego serka/twarożku
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek drobnego cukru/stewii/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru:
  • 700 g rabarbaru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
  • szczypta cynamonu i kardamonu
Wykonanie:
Do miski przekładamy serek, mąkę, cukier, szczyptę soli oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do miski. Rabarbar łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu i kardamonu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Wierzch rabarbaru opcjonalnie można skropić odrobiną soku z cytryny. Brzegi ciasta składamy dokładnie do środka. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

Smacznego :)
  


Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Crumble z truskawkami

Sezon truskawkowy ciągle trwa więc na deser proponuje Crumble. Pyszna, chrupiąca i słodka kruszonka oraz ciepłe, lekko kwaskowe wnętrze to wspaniała kombinacja. Polecam zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi truskawkami w zimie. 

Polecam również wersję odchudzoną Crumble truskawkowo-jabkowe z płatkami owsianymi :)
 
Składniki:
Na crumble:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Wykonanie:

20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.

Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Do miseczki z truskawkami wsypujemy skrobie i cukier wg. uznania. Ja lubię kwaśne wnętrze i słodką kruszonkę.

Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier i łączymy z ciastem. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość ciasno truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką.


Crumble pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut lub do zezłocenia .

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości!
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

środa, 10 czerwca 2015

Kokosanki czyli Kostka kokosowa lub Lamingtony

Lamingtony lub kokosanki czyli zwał jak zwał kokosanki, to nic innego jak ucierane ciasto obtoczone w polewie czekoladowej i przykryte wiórkami kokosowymi. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy i niedawno postanowiłam go trochę odświeżyć. Kokosanki wyszły bardzo smaczne. Polewa delikatnie wsiąkła w miękkie ciasto, a wiórki przyjemnie chrupały przy każdym gryzie. 

Składniki:
Na ciasto:
  • 0,5 szkl. cukru
  • 125 g masła/margaryny
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Na polewę:
  • 200 g masła/margaryny
  • 0,5-1 szkl. cukru 
  • 8 łyżek mleka
  • 4-5 łyżek kakao 
Dodatkowo:
  • ok. 250 g wiórków kokosowych lub 1 duże opakowanie
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Żółtka oddzielamy od białek. Roztopione masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z masą z żółtkami dodajemy na przemian białka i mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do prawie kwadratowej formy (24 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 C lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty (kostki).

Wszystkie składniki na polewą wkładamy do niewielkiego rondelka z grubym dnem i zagotowujemy. Polewę studzimy. Każdą kostkę nabijamy np. na patyczek od szaszłykalub widelec i zanurzamy/oblewamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kostki wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :) 

* Zamiast wiórków kokosowych do obtoczenia kostki można użyć zmielonych orzechów, kolorowej posypki lub innych ulubionych dodatków.





Wiosenne słodkości!

wtorek, 9 czerwca 2015

Kakaowe bułeczki pełnoziarniste

Dziś przepis na bułeczki kakaowe, które możecie podawać z waszym ulubionym serkiem, jogurtem lub wybranym dżemem (polecam dżem truskawkowy lub pomarańczowy). Smakują wyśmienicie również posmarowane samym masłem w towarzystwie szklanki mleka lub kawy zbożowej. Polecam nie tylko na śniadanie :)
Składniki (na ok. 16 bułeczek):
  • 2 szkl. mąki pszennej np. typ 650
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 30 g drożdży
  • 1 szkl. letniej wody
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego (można zastąpić mlekiem)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego masła/margaryny
  • szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozgniatamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min. Mąki przesiewamy do miski z kakaem i ze szczyptą soli. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto rękoma lub mikserem, aż będzie odchodzić od miski. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 60-90 min. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14-16 porcji. (Ja używam w tym celu wagi kuchennej. Wagę całego ciasta dziele przez ilość bułek które chce uzyskać, a następnie odrywam kawałki ciasta i dokładając albo odejmując staram się uzyskać odpowiednią wagę tak, aby każda kulka po upieczeniu była zbliżonej wielkości). Z każdej porcji ciasta formujemy kształtną kulkę. Bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko przyciskamy ręką do podłoża. Blachę przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20-25 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy odrobiną mleka i nacinamy z góry ostrym nożem. Pieczemy 20-30 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :)
1 bułka to ok. 166 kcal
B [g] 4,8
W [g] 24,17
T [g] 4,97


poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

W upalne dni każdy marzy o czymś chłodnym do zjedzenia lub wypicia. Ciekawą alternatywą dla lodów podawanych na deser jest podanie orzeźwiającego i odpowiednio schłodzonego ciasta. Ciasto jogurtowe z galaretką bez problemu możecie podać właśnie w letnie popołudnie. Galaretka nadaje mu przyjemnej lekkości, owoce orzeźwiają, natomiast ciasto jogurtowe nadaje delikatnej kruchości. Polecam :) 
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szkl. drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki domowego cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń lub 0,5 kg dowolnych owoców
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/morelowe/pomarańczowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo do białek dodajemy cukier i dalej miksujemy. Żółtka ucieramy z jogurtem i olejem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Łączymy zawartość wszystkich misek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 28x40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp.180°C przez 30-40 min. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia. 

Galaretki i żelatynę rozrabiamy w 700 ml wody. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wykładamy brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości!

http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/uczta-pod-golym-niebem" target="_blank" title="Uczta pod gołym niebem">http://zmiksowani.pl/image/miks/e8f824ba86414eff9e1f65a272fab713_v2.jpg
" width="154" height="254" border="0" alt="Uczta pod gołym niebem"/>

sobota, 6 czerwca 2015

Bułka wrocławska

Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe. Ogromną przyjemność sprawia mi patrzenie jak ciasto wyrasta, a później nabiera pięknych rumianych kolorów w piekarniku. Dziś przepis na pyszną bułkę wrocławską. Będąc ostatnio we Wrocławiu nie widziałam nigdzie takiego wypieku, no ale może to dlatego, że byłam tam zaledwie kilka dni. A Wy widzieliście bułkę wrocławską w choćby jednej piekarni we Wrocławiu ? :)

Składniki (na 2 bułki)
  • 600 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
  • 160 ml mleka + ok. 220-240 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli np. himalajskiej

Wykonanie:
Drożdże przekładamy miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy, a następnie kilka łyżek letniego mleka i odstawiamy na 10 min.

Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptę soli. Do mąki wlewamy zaczyn i dodajemy mleko z wodą. Ciasto zagniatamy, aż będzie elastyczne. Na koniec dodajemy 3 łyżki oleju i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, wierzch smarujemy pozostałą łyżką oleju, a miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 min.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część formujemy na kształt podłużnej bułki i układamy na blaszce wysypanej delikatnie mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.

Na dno piekarnika wkładamy niewielkie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Bułki przed pieczeniem delikatnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy niewielką ilością wody. Bułki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 230 C, następnie temperaturę obniżamy do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Bułki studzimy na kratce.

Smacznego :)


środa, 3 czerwca 2015

Omlet bananowy bez mąki (Ewy Chodakowskiej)

Taki omlet to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Przepis wypatrzyłam dawno temu gdzieś w internecie, a zrobiło się o nim głośno dopiero dzięki Ewie Chodakowskie, która opublikowała ten przepis gdzieś na swoim profilu czy w książce... Jak było z tym przepisem nie wiem, kłócić się nie będę, najważniejsze jest to, że omlet jest smaczny, słodki i bardzo sycący. Polecam :) 
 
Składniki:
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • kilka kropel oleju
Dodatkowo:
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub serka 
  • opcjonalnie szczypta cynamonu 
  • borówki lub inne owoce
  • listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy (można wszystko wrzucić i zmiksować w blenderze). Mieszankę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z kilkoma kropelkami oleju. Ogień zmniejszamy i smażymy z obu stron na złoto. Omlet podajemy wg. uznania z jogurtem, serkiem lub świeżymi owocami. 

Smacznego :)
W porcji bez dodatków ok. 271,30 kcal
B [g] 16,10
W [g] 25,85
T [g] 11,97
 



Wiosenne słodkości!