niedziela, 30 sierpnia 2015

Karpatka z zieloną kostką galaretkową

Karpatka to smak mojego dzieciństwa. Mama przygotowywała ją najczęściej w okolicach karnawału, ale również na imprezy rodzinne i święta. Uwielbiałam zawsze wyjadać krem prosto z miski i mam tak do tej pory :) Przepis na karpatkę postanowiłam wzbogacić o dodanie galaretki pokrojonej w kostkę. Dzięki galaretce ciasto nabrało pięknego wyglądu i nadało lekkiego orzeźwienia.
Składniki (na 2 blaty ciasta):
  • 1 szkl.wody
  • 125 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Kremu budyniowego Dr. Oetkera (bez gotowania)
  • 400 ml mleka
  • 1 galaretka agrestowa Dr. Oetkera
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Całkowicie stężałą kroimy w kostkę. Ja używam w tym celu szerokiego garnka w którym łatwiej mi pokroić galaretkę.
 
Masło i wodę wkładamy do rondelka. Garnek ze składnikami podgrzewamy, aż do wrzenia. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i zmniejszamy moc palnika. Chwilę ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie odchodzić od brzegów garnka. W masie nie powinno być żadnych grudek. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 
Do ostudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie miksując a na końcu dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Całość miksujemy aż w masie nie będzie grudek. Masę dzielimy na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 25 cm lub zbliżonych smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jedną część ciasta równo rozsmarować na blaszce (nie musi być równo).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy przez ok. 25 - 30 minut (na złoto). Należy pamiętać aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika! Z drugim ciastem postępujemy tak samo.
 
Krem budyniowy Dr. Oetkera przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka łyżek masy budyniowej rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Wykładamy kostkę z galaretki i na nią resztę masy. Krem równamy i przykrywamy go drugim ciastem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta najlepiej oprószyć cukrem pudrem.
 
Smacznego :)






Z dziećmi i dla dzieci

piątek, 28 sierpnia 2015

Dietetyczne Brownie z kaszy jaglanej z jagodami goji i orzechami włoskimi (bezglutenowe)

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana wpływa pozytywnie na nasz organizm. Do jej zalet należy m.in. poprawa przemiany materii, oczyszczenie organizmu z toksyn, ale także wysoka zawartości witamin i minerałów, które wpływają na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Ja kasze jaglaną najczęściej serwuje na słodko. Przygotowuje z jej udziałem jaglankę, pudding i ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne odchudzone Brownie czekoladowe. Ciasto bardzo łatwo przygotować. Wszystkie składniki wystarczy tylko ze sobą zmiksować i przelać do formy. Polecam upiec ciasto ponieważ jest: bez glutenu, bez niezdrowego tłuszczu, jest bardzo sycące i zaspokaja chęć na słodycze.


Składniki (ok. 12 porcji):
  • 100 g kaszy jaglanej (1/2 szkl.)
  • 1 i 1/4 szkl. wody (do ugotowania kaszy)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2-3/4 cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 kopiaste łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 1/2 szkl. jagód goji np. Bakalland
  • kilka połówek orzechów włoskich np. Bakalland
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć wysypujemy opłukaną na sicie kaszę. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli do gotowania kaszy. Moc palnika zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, przez ok. 15 minut lub do momentu aż cała woda odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Kaszę miksujemy blenderem na gładko. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (oprócz orzechów) i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Niewielką tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy. Wierzch równamy i układamy na nim połówki orzechów.

Formę z brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)
Całość 1442,45 kcal
B [g] 66,45
W [g] 106,41
T [g] 77,07

W porcji ok. 120 kcal
B [g] 5,54
W [g] 8,87
T [g] 6,43



poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Tęczowy serniczek z galaretek Dr. Oetkera i jogurtu (bez pieczenia)

Upały dają się we znaki chyba każdemu. Temperatura w domu jest bardzo wysoka, a nie każdy z nas ma w domu klimatyzację. Nikt chyba nie wyobraża sobie włączenia dodatkowo piekarnika, gdy na dworze (jak i w domu) temperatura przekracza 30 stopni. Jedynym wyjściem jest poratowanie się przepisami na ciasta, które nie wymagają pieczenia. Kilka dni temu przygotowałam łatwy serniczek z galaretek i jogurtu greckiego. Prezentował się bardzo ładnie i dawał odrobinę ochłody. 
Składniki:
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka o smaku malinowym Dr. Oetker
  • 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym Dr. Oetker
  • 1 galaretka o smaku kiwi Dr. Oetker
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne Dr. Oetker
  • 500 g jogurtu typu greckiego
Wykonanie:

Spód tortownicy uszczelniamy folią aluminiową (można nawet podwójną warstwą jeśli nie jesteście pewni co do szczelności tortownicy). Spód tortownicy wykładamy biszkoptami i wkładamy jeszcze pustą tortownicę do lodówki. Galaretkę malinową, brzoskwiniową oraz kiwi rozpuszczamy osobnych naczyniach w 300 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 

Jogurt dzielimy na 3 części. Każdą część jogurtu dodajemy do ostudzonych galaretek i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pierwszą do lodówki wkładamy masę zieloną i czekamy, aż lekko zgęstnieje. Następnie przelewamy ja do zimnej tortownicy, a do lodówki wkładamy masę pomarańczową. Gdy masa zielona stężeje wylewamy pomarańczową galaretkę, a do lodówki wkładamy naczynie z masą malinową. Wylewamy ją gdy masa pomarańczowa stężeje. Całość wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. 

Galaretkę o smaku owoce leśne Dr. Oetker rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na masy jogurtowe. Ciasto wstawiamy na kolejne 2-3 godz do lodówki.

Smacznego :) 




czwartek, 20 sierpnia 2015

Paczka od Dr. Oetker

W ostatnim czasie dostałam kilka paczek od różnych firm. Najbardziej jednak ucieszyła mnie, gdy kurier przywiózł paczkę od Dr. Oetkera ! Nie spodziewałam się, że paczka będzie aż taka duża! W jej skład wchodziło wiele produktów, które znam i używam od dawna, ale i takie których nie miałam okazji nigdy wcześniej spróbować. Przesyłka pełna była różnych produktów począwszy od galaretek, przez proszek do pieczenia, aż do mas karpatkowych i śmietanowych.


Na blogu znajduje się wiele przepisów na ciasta i desery, ponieważ to właśnie słodkie potrawy lubię przygotowywać najbardziej. Często używam w kuchni produktów firmy Dr. Oetker i nigdy się na nich nie zawiodłam. Cechują się one wysoką jakością i rozsądną ceną. Produkty te są dostępne w większości sklepów zarówno tych osiedlowych, sieci dużych supermarketów jak i w sklepach internetowych.

A już teraz zapraszam Was na bloga na którym zamieszczę smakowite ciasta i desery z wykorzystaniem sprawdzonych produktów Dr. Oetkera. Jaka będzie moja opinia o nowych produktach ? Czy się sprawdzą w mojej i Waszej kuchni ? I czy przypadną do gustu domownikom ? O tym już niebawem :)






Więcej informacji o produktach i o firmie znajdziecie na stronie producenta www.oetker.pl


wtorek, 18 sierpnia 2015

Zielona herbata Soti Natural z pomarańczą i borówkami


Za oknem upały, trzeba więc pamiętać o codziennym nawadnianiu organizmu. Aby urozmaicić swoje napoje i dodać energii naszemu organizmowi, polecam przygotować zieloną herbatę na zimno z pomarańczą, cytryną, limonką i borówkami. Napój wygląda fenomenalnie i smakuje wybornie. Do takiego napoju śmiało możecie dodać kostki lodu lub dosłodzić odrobiną miodu.

Składniki: (ok. 2-3 porcje)
  • 1 butelka SOTI Natural
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • plasterki cytryny i limonki do dekoracji
  • garść borówek
  • listki mięty/melisy
Wykonanie:
Schłodzoną herbatę SOTI Natural przelewamy do dzbanka. Borówki myjemy. Skórkę na pomarańczy, limonki i cytryny dokładanie szorujemy. Cytrusy kroimy ostrym nożem na plastry. Do herbaty dodajemy sok z cytryny i owoce. Na końcu dodajemy listki mięty. Przelewamy do szklanek i opcjonalnie podajemy z kostkami lodu.

Smacznego :)
Moją opinię o zielonej herbacie SOTI Natural znajdziecie tu.





Letnie owoce
Z dziećmi i dla dzieci
Uczta pod gołym niebem

środa, 12 sierpnia 2015

Soti Natural - Gyokuro Green Tea

Kto z Was choć raz w swoim życiu pił herbatę ? Chyba każdy! Prawie każdy z nas wypija przynajmniej 1 kubek herbaty w ciągu dnia. W zimę wypijamy kilka kubków różnych herbat, aby rozgrzać zmarznięty organizm. A co w lato ? Jak pić gorącą herbatę w panujące na zewnątrz upał?! Rozwiązaniem jest oczywiście zaparzenie herbaty, czekanie aż ostygnie, ale jest prostsze rozwiązanie! Firma Soti proponuje naturalną zieloną herbatę w wygodnej plastikowej butelce. Bez cukru, bez słodzików, bez konserwantów, bez sztucznych barwników czyli ...tylko i wyłącznie naturalna herbata ! Taką herbatę możecie zabrać ze sobą w góry, nad wodę, do pracy czy po prostu napić się jej w trakcie zakupów, spaceru czy treningu! 


A jaki zalety ma picie zielonej herbaty? Dla niektóry hasło "zielona herbata" może kojarzyć się wyłącznie z dietą, jednak ma ona wiele innych pozytywnych cech, a m.in. fakt że bogata jest w witaminy C,E,B oraz sole mineralne. Przyśpiesza również metabolizm dzięki czemu pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Na uwagę zasługuje również to, że pozwala rozładować stres i chroni nasze zęby przed próchnicą. Jej pozytywne właściwości są też często wykorzystywane w kosmetykach. Niby zwykła herbata, a tyle zalet!

Jaka jest moja opinia o Soti Natural ? W 100 % pozytywna! W smaku prawdziwa, pachnie lekko i orzeźwiająco, kolor jest taki sam jak parzonej herbaty. Jednym słowem wyśmienita :) Jedyną wada jakiej się doszukałam to problem z dostępnością produktu. Widziałam ją tylko w kilku sklepach ze zdrową żywnością. Nie zraża mnie to jednak ponieważ jest to "młoda" firma która prężnie się rozwija,więc jestem pewna, że dostępność produktu zostanie rozszerzona. 


Więcej ciekawych informacji o produkcji oraz głównej idei firmy znajdziecie na stronie producenta http://www.sotinatural.com

Zajrzyjcie w ciągu kilku kolejnych dni na bloga, a znajdziecie na nim przepis z udziałem Soti Natural. Miłego popołudnia :)






wtorek, 11 sierpnia 2015

Sałatka sycylijska z ziarnami Bakalland

Ziarna słonecznika czy dyni zawsze kojarzą mi się z przekąską, słodkim deserem lub ciastem. Firma Bakalland stworzyła miks ziaren specjalnie z myślą o sałatkach. Takim miksem możecie posypać dowolną sałatkę, zupę krem lub przygotować panierkę z dodatkiem ziaren. Wszystko zależy od Was i od zawartości Waszej lodówki :)

Składniki:
  • 3 łyżki prażonego miksu ziaren Chrupiąca sałatka Bakalland
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 200 g suchego makaronu (dowolnego)
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w cienkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Fasolę dodatkowo płukamy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki łącznie z ziarnami Bakalland wrzucamy do dużej miski i łączymy kilkoma łyżkami majonezu i 1 płaską łyżeczkę musztardy. Sałatkę schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch można dodatkowo obsypać łyżką ziaren.

Smacznego :) 



 
Uczta pod gołym niebem

Z dziećmi i dla dzieci

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi Bakalland

Dziś przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto kakowe. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne, mocno czekoladowe i świetnie wyrasta pomimo tego, że nie ubija się w nim jajek na pianę. Od osób które próbowały to ciasto, dostało same pochwały. Moim zdaniem najlepiej smakuje z polewą i kruszonymi orzechami :)

 
Składniki (ok. 18 porcji):
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli 
  • 3 jajka
  • 180 ml oleju
  • 220 ml jogurtu greckiego
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej (można dać pół na pół z mleczną lub gorzką)
  • garść orzechów włoskich Bakalland
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C (grzanie góra-dół). Suche składniki przesiewamy do jednej miski. Do drugiej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 11x35 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i równamy. Pieczemy przez około 40-45 minut. 

Orzechy siekamy (nie musi myć drobno). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)

W porcji ok. 260 kcal
B [g] 4,71
W [g] 26,79
T [g] 14,9
 




 

Uczta pod gołym niebem
Z dziećmi i dla dzieci