środa, 30 grudnia 2015

Sernik z rosą (z ricottą)


Pamiętam Sernik z rosą z dzieciństwa. Moja mama piekła go na świętą z zeszytu ze sprawdzonymi przepisami. Wszyscy goście za nim przepadali jednak mnie, tak potwornie się znudził, że dopiero po wielu latach sama postanowiłam powrócić do tradycyjnego przepisu i oczywiście przygotować go wprowadzając niewielkie modyfikacje :) Sernik z rosą zwykle w swoim składzie ma posiada kremowo-mazistą strukturę, natomiast pianka na serniku przypomina delikatną chmurę lub pierzynkę. Wszystkim gościom sernik smakował, a jeden z nich określił ten sernik mianem "luksusowy" :)

Składniki:
Kruchy spód:
  • 250-300 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. oleju lub masła
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
Rosa:
  • 7 białek
  • 3/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, masło, żółtka i siekamy. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę (40x25 cm).

Do dużej miski dodaje żółtka, jaja, cukier i ubijamy na pianę. Dodajemy sery, cukier waniliowy, mleko, olej, budynie i opcjonalnie rodzynki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 50 minut.

Białek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po tych 50 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i nakładamy na wierzch pianę, zamykamy drzwiczki i dalej pieczemy w 180°C ok. 10–15 minut. Tak przygotowane białka nie będą klasyczną bezą tylko pianką, która lekko oklapnie po upieczeniu. Dzięki temu zabiegowi pojawią się kropelki rosy na wierzchu. Im dłużej będziecie piec ciasto, tym pianka będzie bardziej sucha, a kropelki coraz mniejsze. Sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego :)





środa, 23 grudnia 2015

Zastosowanie 100% kolagenu BINGOSPA - 33% TANIEJ - TYLKO TERAZ

  1. Przedramiona pokryte tzw. „gęsią skórką” ( być może jakieś zmiany uczuleniowe)? Wykonaj lekki peeling, po ok. 5 min. wsmaruj w te miejsca 100% kolagen BingoSpa. Skóra stanie się szybko wygładzona.
  2. Dolna powieka oka powoduje „worki” pod oczami? Po umyciu wklepuj 100% kolagen BingoSpa. Zabieg powtarzaj 3 razy dziennie, zawsze na umytą wcześniej twarz (bez makijażu). Efekt znakomity.
  3. W celu „rozbicia”, w efekcie pozbycia się cellulitu, rano i wieczorem mocno przecieraj uda twardą, ostrą gąbką. Nakładaj kolagen 100% BingoSpa i przez chwilę oklepuj uda.
  4. Po każdym umyciu trzyj stopy wilgotną, ostrą gąbką. Po osuszeniu wmasuj 100% kolagen BingoSpa. Stopy szybko się wygładzą.
  5. Na odmrożone palce dłoni, zmieniające barwę podczas chłodnych dni, po umyciu miękką szczoteczką wklepuj 100% kolagen BingoSpa. Po kilku zabiegach dłonie zachowają naturalną barwę bez względu na zmianę temperatury.
  6. Dokuczliwy żylak na podudziu smarowany trzy razy dziennie 100 % kolagenem BingoSpa powinien się zmniejszyć i przestać boleć.

sobota, 19 grudnia 2015

Świąteczne wypieki-zestawienie najpopularniejszych przepisów

W święta w moim domu na stole nie może zabraknąć pysznych domowych ciast. Obowiązkowo musi znaleźć się na nim sernik, pyszna szarlotka na kruchym cieście, miodownik, a czasem piernik czy makowiec.

 Specjalnie z myślą o Was wybrałam przepisy na świąteczne wypieki, które cieszą się największą popularnością na blogu.

 A jakie jest Wasz ulubiony bożonarodzeniowy wypiek? Napiszcie w komentarzu :) 

Przekładańce
Ciasto Snikers
Ciasto Generał
Szarlotki


Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju
Zimowy jabłecznik
Serniki
Sernik wiedeński
Sernik kokosowo-kakaowy ze śmietanką kokosową
Szybkie Pierniki
Szybkie ciasto kakowe z polewa i orzechami włoskimi
Powidlaczek szybie korzenne ciasto z powidłami
Świąteczne ciasteczka
Ciasteczka Zimowe ludziki
Pierniczki drobne
Makowce
Drożdżowa rolada z masą makową
Łatwy i szybki makowiec krucho drożdżowy
Z myślą o najmłodszych

Piernikowe misie z marmoladą 

piątek, 18 grudnia 2015

Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami

Wspominałam już niejednokrotnie, że domownicy uwielbiają serniki. Dziś przepis na Sernik owocowy który znalazłam w książce "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast". Do przepisu wprowadziłam oczywiście pewne zmiany np. nasączając biszkopt itp. Przepis na to ciasto może wydawać się dość pracochłonny, jednak końcowy efekt zachwyci z pewnością każdego. Piękne połączenie kolorów oraz wspaniały smak każdej warstwy podkreśli wyjątkowość każdej uroczystości.

Składniki:
Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szk. mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki. cukru
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
Wkładka sernikowa:
  • 600 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • 150 g margaryny
Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 g margaryny
Masa truskawkowa:
  • 800 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
Poncz:
  • 250 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Biszkopt jasny
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Studzimy. 
Biszkopt kakaowy
Biszkopt ciemny przygotowujemy w taki sam sposób jak biszkopt jasny.
Wkładka sernikowa
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z twarogiem. Masę przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C.
Masa budyniowa
Z podanych składników (oprócz masła) gotujemy budyń. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Masa truskawkowa
Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy ewentualnie cukier jeśli truskawki są dość kwaśne i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki, żelatynę i chwilę podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko. 
Poncz
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce lub w kubku. 

Wykonanie całości:
  • biszkopt kakaowy
  • 1/2 ponczu
  • połowa masy budyniowej 
  • wkładka serowa 
  • druga połowa masy budyniowej 
  • tężejąca masa truskawkowa
  • biszkopt jasny 
  • 1/2 ponczu
  • polewa czekoladowa
Smacznego :)







Świąteczne słodkości! 2015

środa, 16 grudnia 2015

Surówka z selera z żurawiną i jabłkiem

Szukacie przepisu na ekspresową surówkę? Oto on! Surówkę przygotujecie w mniej niż 10 min! Smakuje wybornie i dostarcza organizmowi sporą dawkę witamin. Idealna na śniadanie, lunch czy lekką kolację.

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 jabłko
  • garść żurawiny suszonej
  • pieprz
  • odrobina soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Selera odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Polewamy je sokiem z cytryny. Dodajemy mi sałatki żurawinę. Całość łączymy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Sałatkę przekładamy do ładnej salaterki i wierzch dekorujemy dodatkową porcją żurawiny.

Smacznego :)  

Cała sałatka to ok. 366,45 kcal
B [g] 4,04
W [g] 58,79
T [g] 10,26
1 porcja to ok. 91 kcal
B [g] 1,01
W [g] 14,7
T [g] 2,56
 



niedziela, 13 grudnia 2015

Czekoladowo-kakaowa Zebra

Ciasto Zebra gości w większości zeszytów z przepisami naszych mam lub babć. Zebra to nic innego jak pulchna babka o pięknym, malowniczym wyglądzie. Każdy jej kawałek będzie miał inny, jedyny w swoim rodzaju wzór. Wykonanie tego ciasta jest dość proste i szybkie, więc zdążycie je przygotować jeszcze przed przyjazdem gości. Ja klasyczny przepis z zeszytu mojej mamy zmodyfikowałam dodając czekoladę w proszku. 


Składniki (całość ok.16. porcji)
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. oranżady lub soku
  • kilka kropel aromatu rumowego lub arakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki "gorącej czekolady" w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej do jasnego ciasta
  • szczypta soli
Wykonanie:
Jajka wbijamy do misy miksera. Ubijamy je robotem na puch dodając partiami cukier, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiewamy do drugiej misy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce mąkę, wlewamy olej, oranżadę/napój i delikatnie łączymy całość łyżką lub szpatułką. Gdy składniki połączą się ze sobą ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i delikatnie mieszamy. Na środek dna tortownicy o śr. 26 cm wlewamy na przemian po 2 pełne łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wyczerpania. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladową.

Smacznego:)
W porcji ok. 266,7 kcal
B [g] 4,7
W [g] 29,25
T [g] 14,72





Jesienne słodkości!

czwartek, 10 grudnia 2015

Wegańska Szarlotka z budyniem (bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z jabłkami, serami, budyniem. W minionym tygodniu przygotowałam przepyszną bezglutenową szarlotkę z budyniem. W składzie szarlotki nie znajdziecie krowiego mleka, glutenu, drożdży, a nawet jajek. Jabłka pod warstwą pysznego kokosowo-waniliowego budyniu na kruchym cieście smakują nieziemsko. Taką szarlotkę śmiało możecie postawić na świątecznym stole. Jeśli jeszcze w Waszym domu nie macie oleju kokosowego możecie go zastąpić masłem lub margaryną bezmleczną. 

Składniki:
  • 180 g oleju kokosowego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej
Masa jabłkowo-budyniowa:
  • 4-5 jabłek
  • 300 ml mleka sojowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml wody
  • 50 g cukru
  • 2 budynie waniliowe (bezglutenowe)
  • 1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 na spód ciasta, 1/3 ciasta na kruszonkę. Ciasto na spód chowamy do lodówki, ciasto na wierzch umieszczamy w zamrażalniku na ok.1-2 godziny.

Z mieszanki mleka i wody odlewamy 1/2 szkl. i dodajemy do niej budynie i cukry. Mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki.  Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce ciasto z lodówki i lekko ugniatamy ręką. Następnie kładziemy jabłka, wylewamy budyń i ścieramy na tarce ciasto na kruszonkę. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Ciasto studzimy i chowamy na noc do lodówki. 

Smacznego :)




niedziela, 6 grudnia 2015

Gofry z mąki ryżowej - bezglutenowe

Szukacie przepisu na bardzo dobre gofry, a przy okazji na takie które nie zawierają glutenu? Polecam gofry z mąki ryżowej, są bezglutenowe, smakują wyśmienicie i są naprawdę bardzo sycące. Takie gofry możecie podać zarówno ze słodkimi dodatkami jak i z wytrawnymi. 



Składniki (5 sztuk w zależności od gofrownicy):
  • 75 g mąki ryżowej
  • 90 ml mleka/mleka roślinnego/wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki sody
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10min. Po tym czasie pieczemy w rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego :) 

1 gofr to ok.96,72 kcal
B [g] 3,28
W [g] 12
T [g] 3,81