piątek, 5 lutego 2016

Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka)

Po wczorajszych niezdrowych tłuszczach zawartych w pączkach zapraszam na bardzo smaczne i bezglutenowe ciasteczka gryczano-kakaowe :) Ciastka w swoim składzie posiadają sporą ilość składników mineralnych m.in. magnezu, żelaza, cynku itd. Ciasteczka po upieczeniu są lekko twarde ale i tak smakują wybornie i ekspresowo znikają ze stołu.


Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 10 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1-2 łyżki miodu 
  • 1-2 łyżki ksylitolu/fruktozy/drobnego cukru
  • 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić dodajemy odrobinę wody. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki,  formujemy z nich kulki i rozgniatamy dłonią na okrągłe ciasteczka.Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożona silikonową matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 min w temp. 180 st. C.

Smacznego :)


3 komentarze:

Cotakpachnie? pisze...

Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

Lekarze od kuchni pisze...

Świetny patent na ciasteczka. Idealne do kawy :)

Jud pisze...

Z takimi składnikami to chyba muszę wypróbować :)