sobota, 19 marca 2016

Marlenka- miodownik z masą kajmakową

Czas tak szybko płynie że za pasem kolejne przygotowania do świąt. W tym roku nie będę miała wystarczającej ilości czasu, aby pieczenie ciast zostawić na dzień przed świętami. Bardzo wygodną propozycją nie tylko dla mnie ale i dla wszystkich pracujących osób, są miodowniki i inne przekładane kruche ciasta. Takie ciasta należy przygotować z min.1-2 dniowym wyprzedzeniem. Dziś przepis właśnie na pyszny miodownik rodem z Czech czyli Marlenkę. Miodowe blaty ciasta przełożone są karmelowo/kajmakowym kremem. Ciasto po 2 dniach spędzonych w chłodnym miejscu świetnie się kroi i wygląda perfekcyjnie na talerzu/paterze.

Składniki: 
Ciasto:
  • 130 g masła/margaryny
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 150-200 g cukru pudru
  • 3/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu np. jabłkowego
  • 2 jajka
Krem:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej HELIO
  • 200 g masła/margaryny w temperaturze pokojowej 
Dodatkowo:
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy do połączenia składników często mieszając. 


Sodę zalewamy octem. Przelewamy ją następnie do garnka. Masa zacznie reagować zmieniając kolor i konsystencję. Ogrzewamy jeszcze chwile, aż masa zmieni kolor na delikatnie brązowy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawić na ok. 5 minut. 


Do lekko przestudzonej masy dodajemy po1 jajku i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo  mąkę i mieszamy np. drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Ciasto dzielimy na 6 równych części (ja zawsze posługuje się waga kuchenna).  Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x32 cm. Placki pieczemy w temp. 180 C ok 6-7 min. Należy kontrolować czas pieczenia placków bo szybko się przyrumieniają!

Budyń gotujemy bez cukru według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Masło/margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy kajmak, a następnie wystudzony budyń. 


Masę dzielimy na 6 części. Każdą porcją masy (około 3 duże łyżki) smarujemy każdy placek. Ostatnią warstwą powinna być masa. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na całą noc (im dłużej tym lepiej, ciasto jest najlepsze po 1-2 dniach). Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego :)


* Jeśli lubicie ciasta o bardziej wyraźnym aromacie, do masy możecie dodać 50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu.






Więcej informacji o produktach HELIO pisałam w poście: Paczka od HELIO.
 

1 komentarz:

Jud pisze...

Pamiętam to ciasto właśnie z Czech, bardzo dobre. A ta wersja prezentuje się świetnie :)