sobota, 23 kwietnia 2016

Kawowy Słonecznikowiec

Dziś przepis na przepyszne ciasto z łuskanym słonecznikiem. Ciasto przypadło do gustu wielu osobom, zarówno tym dużym jak i tym małym :) Pomiędzy dwoma kakaowymi biszkoptowymi znajduje się bardzo smaczna masa kajmakowa z zatopionym w niej chrupiącym słonecznikiem. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa, którą polane jest ciasto. Dzięki ponczowi ciasto jest wilgotne i ma pyszną kawową nutę. Wszystko idealnie ze sobą współgra, dlatego też ciasto jest wyśmienite.

Składniki:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
Po wystudzeniu:
  • 5 jajek
  • 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Słonecznik:
  • 220 g łuskanego słonecznika
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
Masa kajmakowa
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
  • pokruszony chrupiący słonecznik
Poncz:
  • 3/4 szkl. zaparzonej kawy (może być również zbożowa)
Wykonanie:
Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż zacznie wrzeć i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Mieszankę odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę, proszek i sodę przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.Kolejno dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mikser wyłączamy. Wlewamy cukrowo-kakaową mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką. Na końcu do masy przesiewamy  suche składniki i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i równamy. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i dzielimy w poprzek na 2 blaty.

Słonecznik, masło, cukier, mleko przekładamy do rondelka. Mieszamy i podgrzewamy na ogniu, aż do zagotowania. Dużą blachę wykładamy silikonową matą. Mieszankę przelewamy na przygotowaną matę, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez ok. 20 minut lub do momentu aż słonecznik będzie miał złoty kolor. Złoty słonecznik studzimy i tłuczemy/kruszymy go na drobne kawałki.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową. Miksujemy na gładko. Na końcu do masy wrzucamy pokruszony słonecznik.

Jeden blat ciasta nasączamy połową ostudzonego ponczu. Wykładamy krem ze słonecznikiem i równamy. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch polewamy ulubioną polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto wkładamy na min 2-3 godz do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości 2016

3 komentarze:

Lena pisze...

cudowny przepis:)

ola in the kitchen pisze...

Połączenie słonecznika i masy kajmakowej jest przepyszne :D Pyszne ciasto!

Słodkie Niebo pisze...

Dziękuję :) Tak ciasto smakowało wszystkim domownikom jak i koleżance z pracy :)