czwartek, 5 maja 2016

Muffinki z kaszy jaglanej z cukinią i koperkiem- bezglutenowe

Muffinka na śniadanie? Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że będzie to "kaszomufinka":) Babeczki zawierają sporą dawkę witamin i minerałów dzięki zawartości kaszy jaglanej oraz cukinii. Ponadto takie muffinki nasycą nas na długo dzięki jajkom. Świetnie będą smakować zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie lub kolacje. 

Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżeczka chili w słoiczku lub szczypta chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku 
  • posiekana garść koperku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, łączymy z kaszą, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami/ziołami. Masę przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)



1 komentarz:

Szybka Pizza pisze...

Jaglane muffinki? Jak dla nas bomba! I to witaminowa ;) Świetny przepis!

Pozdrawiamy i zapraszamy do nas! :)
Szybka Pizza