czwartek, 8 grudnia 2016

Keks / Cwibak - ciasto z bakaliami

Keks jednoznacznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, jak i z Wielkanocą. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Ja należę do osób, które „suche” ciasta i wszystkie inne wypieki bez kremów uwielbiają :) Dzisiejsze ciasto przygotowałam z udziałem bakaliami z paczki, którą w ostatnim czasie otrzymałam od Helio. Polecam przygotować na najbliższe święta :)

 

Składniki:
Wykonanie:
Śliwki, morele oraz orzechy, rodzynki siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami oraz 2 łyżkami mąki odsypanej z 250 g. Miękkie masło/margarynę ucieramy mikserem na a puch, dodajemy stopniowo cukier puder, ziarenka z laski wanilii i po jednym jajku. 


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski z masą i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Mikser wyłączamy, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości ok. 30 cm. Keksa pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 C i pieczemy kolejne 40 min. Upieczone ciasto przed podaniem można polać lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



 

3 komentarze:

Patrycja pisze...

Ile bakalii, super ciasto! :D

Słodkie Niebo pisze...

Dziękuję :) Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne :)

ewa pisze...

u mnie keks jest zawsze na Wielkanoc :)