piątek, 30 września 2016

Placek drożdżowy z serem i gruszkami

Z czym ciasto drożdżowe smakuje najlepiej ? Mnie najlepiej smakuje z filiżanką herbaty :) Jesienną porą, gdy za oknem coraz chłodniej, a wieczory są coraz dłuższe, uwielbiam napić się dobrej herbaty. Bardzo smaczne herbaty znajdziecie w sklepie www.tommycafe.pl Pamiętajcie, że z hasłem: slodkieniebo, macie 15 % zniżki na kawy i herbaty ! :) 

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 250 g twarogu/serka kremowego
  • 50 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 3-4 gruszki 
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania 
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy ciepłe mleko, tylko tyle aby rozczyn uzyskał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy odrobiną mąki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie, powoli wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto przekładamy równo na blachę. Możemy pomóc sobie łyżką zanurzaną w wodzie.

Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę serową wykładamy na Na wierzch kładziemy kawałki umytej i obranej ze skórki gruszki. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Przed pieczeniem, ciasto posypałam cynamonem wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru.

Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek studzimy na kratce. Po wystudzeniu placek możemy posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego :)








wtorek, 27 września 2016

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik dla osób początkujących. Spód przygotowujemy z pokruszonych herbatników i odrobiny masła. W masie serowej również tylko podstawowe składniki. Jeśli jednak macie w domu prawdziwą laskę wanilii możecie dodać jej ziarenka do masy.


Składniki:
Spód:
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 80 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiaderku dobrej jakości
  • 5 jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę i średnicy ok. 24 cm. Formę odstawimy. 

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h. 

Smacznego :)




czwartek, 22 września 2016

Ciasto Kubanka- Biszkopt z kremem czekoladowym i herbatnikami

Ciasto Kubanka to połączenie biszkoptowego spodu, aromatycznie pachnącego kawą, masą budyniową, herbatnikami przełożonymi dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku. Wierzch udekorowany jest bitą śmietaną i odrobiną gorzkiego kakao. Ciasto to istny smakołyk dla amatorów czekoladowo-kawowych przekładańców.

Składniki:
Biszkopt (forma 24 x 40 cm)

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 500 g schodzonej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 21 sztuk herbatników maślanych
  • ok. 21 sztuk herbatników kakaowych
Poncz:
  • 3/4 szkl. zaparzonej kawy Tommy Cafe
  • 3 łyżki rumu
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Mikser wyłączamy. Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników

Dno blachy o wymiarach 24x40 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170ºC piekarniku przez około 35 - 40 minut.



Kawę parzymy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec mieszamy z rumem.

W 3/4 szkl. mleka mieszamy mąki (można użyć blendera gdyby powstały grudki). Pozostałe mleko podgrzewamy z dodatkiem cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wylewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy. Budyń przykrywamy filią aluminiową odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy nutelle i łyżka po łyżce ostygnięty budyń.

Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopt równo wykładamy masę budyniową. Układamy warstwę jasnych herbatników, następnie smarujemy je cienko dżemem porzeczkowym i przykrywamy warstwą kakaowych herbatników. Herbatniki lekko dociskamy do masy budyniowej.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Kremówkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto można posypać gorzkim kakao, słodką czekoladą w proszku lub starta na tarce czekoladą.

Smacznego :) 




piątek, 16 września 2016

Zwyklak- Łatwe i szybkie ciasto z czekoladą i śliwkami

Ciasto świetnie będzie prezentować się w ciągu tygodnia jako tzw. "zwyklak" do kawy czy herbaty. Owoce można dowolnie modyfikować, kakao można zastąpić mąką pszenna. Można również zrezygnować z czekolady, a dodać np. orzechy. Zwykłe składniki jakie mamy w kuchni, stworzą pyszne ciasto.


Składniki: 
  • 4 jaja 
  • 1 szkl. cukru 
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • 1/2 szkl. oleju 
  • 1 1/3 szkl. mąki pszennej 
  • 2 kopiaste łyżki kakao 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 czekolady deserowej 
  • 400 g śliwek
Wykonanie:
Całe jaja ubijamy na puch. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy i ucieramy dalej na puszystą masę. Dodajemy olej, miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.  Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. 

Śliwki lub inne owoce myjemy i osuszamy. Śliwki rozcinamy na 2 części i wyjmujemy pestkę. Jeśli owoce są bardzo soczyste można je wcześniej wymieszać z 1 łyżką mąki. 

Ciasto wylewamy do formy, na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 50-60 min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego :) 



poniedziałek, 12 września 2016

Paczka od Tommy Cafe-najlepsze kawy świata

Każdego poranka piję kawę. Od poniedziałku do piątku kawę pije w pracy, w weekendy kawę przygotowujemy w większej ilości i pijemy ją zawsze do śniadania. Wieczorem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowy przygotowuje duże kubki z herbatą. 


Wygodne siedzisko + dobra książka + kubek ciepłej herbaty = wspaniały wieczór











W ostatnich kilku dniach otrzymałam pięknie zapakowany zestaw kaw oraz herbat od Tommy Cafe.   



Sklep posiada szeroką ofertę kaw, herbat, akcesoriów do przechowywania, mielenia kawy, zaparzania i fantastyczne torby wykonane z worków po kawie! Dla amatorów kawy i herbaty będzie to istny raj. W sklepie każdy znajdzie coś dla siebie. Sklep oferuje kawy o delikatnym aromacie, jak również mocne kawy o nutach karmelowo-czekoladowych lub z aromatem owoców czy przypraw. 


Od Tommy Cafe otrzymałam 5 różnych opakowań z kawą i 3 opakowania z herbatą. Każda z kaw Tommy Cafe zapakowana była w czarne, eleganckie opakowanie. Etykiety są czytelne, mapka świata obrazuje z jakiego regionu pochodzi kawa. Po otwarciu zapach kawy jest bardzo intensywny. Każde opakowanie kawy po otwarciu odkrywa ziarna kawy o różnej strukturze i wielkości. Po otwarciu każdej z kaw wspólnie z mężem delektowaliśmy się zapachem i porównywaliśmy ich aromat.

 Kawy:
  • Brazylia Yellow Burbon- o smaku słodkiej czekolady z lekko cytrusowym aromatem. Mój faworyt. Bardzo smaczna w smaku.

  • Etiopia Yirgacheffe z intensywnym smakiem owoców, przypraw, czekolady i nutą cytryny. Parzona tradycyjnie smakuje dobrze, jednak po zaparzeniu we french pressie, dripie, kafetierze, ekspresie ciśnieniowym smakuje najlepiej. 
 
  • Gwatemala Antigua SHB - o smaku czekolady, owoców cytrusowych, z aromatem kwiatów lub pomarańczy. Piłam sama jak i z dodatkiem mleka sojowego.

  • Kawa Indie Monsooned Malabar AA - o smaku czekolady, przypraw i prażonych orzechów, z nutą karmelu. Kawę parzyłam w ekspresie przelewowym.

  • Kawa Kuba Serrano Superior - o smaku orzechów, przypraw i karmelu z delikatnym aromatem kakao i czekolady. Świetnie smakuje z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.

Herbaty:


  • Herbata zielona Japan Sencha Fukujyu- moja ulubiona herbata która po zaparzeniu ma fenomenalny seledynowy kolor i delikatny smak. Struktura listków jest bardzo ciekawa, są to małe pręciki/pałeczki.


  • Herbata biała Organic China Cui Min Qingshan- Herbata która zbierana jest ręcznie wczesną wiosną. Herbata po zaparzeniu ma delikatny smak.
















     
  • Herbata zielona China White Monkey - Bardzo smaczna herbata. Posiada dobroczynny wpływ na nasz organizm. Świetnie pasuje do potraw tłustych i ciężkostrawnych.
 


Podsumowując, wszystkie kawy posiadają cudowny aromat i smak. Swoim zapachem i smakiem moje serce podbiła Brazylia Yellow Burbon. Posiada to co uwielbiam czyli karmelowo-czekoladowy aromat. Pięknie zapakowane kawy oraz oryginalne dodatki, które można dostać w www.tommycafe.pl będą wspaniałym prezentem dla każdego amatora kawy z okazji urodzin, imienin i nie tylko. Jeśli nie macie jeszcze prezentu dla swoich najbliższych skorzystajcie ze wspaniałej zniżki oferowanej przez Tommy Cafe.
By być na bieżąco z nowinkami ze świata kawy zapraszam na fanpage Tommy Cafe na fb




A dla wszystkich moich czytelników mam niespodziankę. Kod uprawniający do

15% zniżki w sklepie www.tommycafe.pl!

Kod dotyczy zarówno herbat jak również kaw dostępnych na stronie. Spieszcie się bo bon ważny jest tylko do końca września!
 Kod/hasło: slodkieniebo

Na stronie tommycafe.pl znajdziecie szeroką gamę produktów.
  • Czy warto pić kawę przed treningiem?
  • Ręczny czy elektryczny- który młynek wybrać?
  • Co to jest "parzenie" na zimno?
Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie na blogu blog.tommycafe.pl.!

sobota, 10 września 2016

Grzybowa Polana- Sałatka jak tort

Od dawna planowałam wykonać tą sałatkę jednak albo nie miałam składników, albo nie było okazji żeby ją przygotować. W ostatnim czasie jednak organizowaliśmy grilla i wówczas przypomniałam sobie o sałatce, która świetnie będzie wyglądać na stole. Oprócz tego, że sałatka pięknie się prezentuje, to w dodatku jest naprawdę pyszna :)

  Składniki:
  • 2 słoiki marynowanych pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 marchewki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mały słoik majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy, a następnie smażymy. Ziemniaki i marchew gotujemy. Ugotowane warzywa odcedzamy i studzimy. Ostudzone warzywa obieramy i  ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Kukurydzę, seler konserwowy i pieczarki odsączamy z zalewy. Seler siekamy w krótsze nitki. Jajka gotujemy, studzimy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru zalewy. Szczypiorek drobno siekamy.

Tortownicę o śr. ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie układamy pieczarki kapeluszami do spodu tortownicy. Pieczarki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Następnie wykładamy startą marchew i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy ostudzoną pierś z kurczaka, ogórki. Smarujemy kolejną cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy seler konserwowy i kukurydzę. Jajka mieszamy z majonezem, szczypta soli i pieprzu. Tak przygotowaną pastę wykładamy na kukurydzę. Na wierzch wykładamy starte ziemniaki, posypujemy szczypta soli, pieprzu i wierzch ponownie smarujemy majonezem.

Sałatkę przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia usuwamy folię z ziemniaków, zdejmujemy obręcz tortownicy, przykładając talerz lub w moim przypadku patere odwracamy tortownicę do góry nogami. 

Smacznego :)





piątek, 9 września 2016

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami, delikatnym budyniem, chrupiącą bezą na zewnątrz i lekko ciągnącą w środku. Ciasto robi się ekspresowo. W czasie pieczenia spodu przygotowuje się pozostałe składowe ciasta. 
 

Składniki
Ciasto:
  • 420g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 1 budyń waniliowy/ śmietankowy (ok. 40 g)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Owoce:
  • 900 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ryżowej
Beza:
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść solonych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach np. widelcem i wstawiamy do piekarnika. Spód podpiekamy przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i mieszamy z mąką ziemniaczaną/ryżową.

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cały cukier jest już dodany, ubijamy pianę jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną/ ryżową i krótko miksujemy. Orzechy siekamy.

Na podpieczony spód wylewamy ciepły budyń, układamy śliwki przecięciem do góry, przykrywamy bezą, posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 20-40 minut

Smacznego :)