sobota, 21 stycznia 2017

Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową

Uwielbiam smak tahini. W przyszłości planuję upiec sernik właśnie z jego dodatkiem. Problem jest taki, że ciężko znaleźć w Kielcach dobrej jakości tahini. Postanowiłam zastąpić tahni i wykorzystać chałwę, która można kupić prawie w każdym sklepie. Upiekłam sernik o smaku kawowym, z nutą sezamu, którą przełamałam kwaskowym smakiem frużeliny wiśniowej. Sernik wyszedł obłędnie smaczny i pięknie wyglądał pomimo niewielkich pęknięć, które pojawiły się po jego upieczeniu :)


Składniki:
Spód:

  • 100 g herbatników np. Petit Beurre
  • 2-3 łyżki masła
  • 50 g chałwy (np. waniliowej)
Masa serowa:
  • 300 g chałwy np. waniliowej
  • 100 ml mocnej kawy* (zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
Dodatkowo:
  • 200 g śmietany 18%  
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słoiczek frużeliny wiśniowej
Wykonanie:

Chałwę kruszymy i przekładamy do rondelka, dodajemy zaparzoną kawę i  kremówkę. Podgrzewamy często mieszając, aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawiamy z ognia, studzimy.

Herbatniki kruszymy dodajemy masło, chałwę i mieszamy. Masę równo przekładamy do tortownicy lub blachy o wymiarach 22 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser przekładamy do większej miski, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy mikserem na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile  miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną mieszankę kawowo-chałwową. Masę ostrożnie wylewamy na herbatniki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 C grzanie góra i dół. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.

Po danym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Formę z sernikiem ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 120 stopniach C. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. Przed podaniem na wierzch wykładamy frużelinę wiśniową.

Smacznego :)

* Kofeinową kawę  można zastąpić kawą bezkofeinową lub zbożową.






8 komentarzy:

gin pisze...

Wygląda obłędnie!
To zdecydowanie moje smaki, więc aż mi ślinka cieknie... :)

Lena pisze...

ale wspaniałe ciasto:)

Agnes Mendes pisze...

Ojej te wszystkie składniki bardzo do mnie przemawiają Mysle ze to ciacho jest jak niebo w gebie Pyszna prezentacja Podziwiam!

Słodkie Niebo pisze...

Cieszę się że sernik się spodobał :)

Anonimowy pisze...

Hej;) Czy mogę szklankę cukru pudru zastąpić miodem? a jeżeli tak, to ile tego miodu dodać?

Anonimowy pisze...

Myślę że można zastąpić cukier puder miodem, jednak nie w całości. Można dodać 1/2 szkl. miodu i 1/2 szkl. cukru pudru lub ksylitolu, stewii lub innego słodzidła.

Anonimowy pisze...

A czy chałwa jest wyczuwalna w serniku? Bo chciałabym frużelinę zastąpić polewą z chałwy a nie wiem czy będzie to pasować, żeby nie przesadzić lub inna polewa np. czekoladowa z orzechami? Co proponujesz?

Słodkie Niebo pisze...

Proponowałabym coś orzeźwiającego :) może rozpuszczoną czekoladę ze skórką pomarańczową? Czekolada z orzechami też powinna być ok :)