sobota, 4 listopada 2017

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

Jestem ogromną fanką orzechów, a tym samym masła orzechowego. Dziś przepis na pyszne, jesienne ciasto pachnące kawą, czarną porzeczką i orzechami. Ciasto może wydawać się pracochłonne, jednak wcale tak nie jest. Zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam do pieczenia :)

Składniki:
Ciasto:
  • 4  jajka
  • 200 ml mleka
  • 160 ml oleju 
  • 1 szklanka cukru np. trzcinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g serka kremowego typu philadelphia
  • 200 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść orzeszków włoskich/ziemnych
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być zbożowa)
  • kilka pokruszonych krakersów 
Wykonanie:
Ciasto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. W jednym naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Składniki suche mieszamy z mokrymi np. za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy przez 50-60 minut. 

Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krem
Wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy mikserem lub blenderem. Z powstałego kremu odkładamy do miseczki 2 łyżki, pozostały w misie dzielimy na 2 równe części.

Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.


Wykonanie całości
pierwszy blat 
1/3 ponczu
2 łyżki dżemu 
1/2 kremu 
plasterki banana

drugi blat

1/3 ponczu
2 łyżki dżemu 
1/2 kremu 
plasterki banana

trzeci blat

1/3 ponczu 
odłożone 2 łyżki kremu
orzechy wymieszane z krakersami

Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na 8 godzin.


Smacznego :)





1 komentarz:

Agata pisze...

Wow, ależ super się prezentuję :) Na pewno nie omieszkam się wypróbować :P