niedziela, 26 listopada 2017

Czekoladowy chałwowiec z herbatnikami (bez pieczenia)

Czekoladowy chałwowiec to ciasto, które składa się z herbatników przełożonych kakaowym kremem budyniowym z dodatkiem chałwy. Dla niektórych chałwa może się wydawać mdła i bardzo słodka, jednak w tym deserze nadaje ona ciekawego aromatu. Do jednej z warstw warto dodać kwaśny dżem np. porzeczkowy, dzięki któremu słodki smak zostanie przełamany. Ciasto podobnie jak w przypadku miodowników smakuje najlepiej, gdy postoi w chłodnym miejscu 1-2 dni. 

Składniki:
  • ok. 600 g herbatników maślanych
  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 litr mleka
  • 3 duże łyżki mąki pszennej
  • 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g chałwy waniliowej
Wykonanie:
W 300 ml mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Gdyby pojawiły się grudki należy mieszankę zmiksować blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszając. Chwilę gotujemy. Następnie garnek z budyniem zdejmujemy z ognia i przykrywamy np. folią aluminiową, tak aby na wierzchu nie pojawił się tzw. kożuch.

Gdy budyń całkowicie ostygnie, miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy partiami budyń. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze chwilę miksujemy. 

Formę o wymiarach 22 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Blachę wykładamy ciasto herbatnikami i na przemian przekładamy je kremem chałwowym. Przed ostatnią warstwę herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym i dopiero na dżem wykładamy krem. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników i ostatnią warstwę kremu chałwowego. 

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc,a najlepiej na 1-2 dni. Wówczas herbatniki zmiękną, a ciasto będzie się ładnie kroić. Przed samym podaniem, wierzch ciasta można udekorować pokruszoną chałwą, posypać sezamem lub udekorować pokruszonymi sezamkami. 

Smacznego :)



3 komentarze:

Zuza pisze...

ojacie ale pyszności :)

Zuza pisze...

obłędnie pyszny :)

Słodkie Niebo pisze...

Dziękuję :)