poniedziałek, 30 września 2013

Zupa krem z dyni

Jest już jesień i za oknami coraz chłodniej, dlatego na obiad polecam kremową zupę z dyni. Ta zupa dość że jest smaczna i zdrowa, zawiera również wiele witamin i minerałów.


Składniki:
  • 0,5 kg miąższu z dyni 
  • 1 litr drobiowego rosołu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypta curry
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek śmietany
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Wykonanie:  

Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Cebulę przekładamy do garnka. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew również obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Wszystko zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szczyptę curry i ostrej papryki. Opcjonalnie można dodać odrobinę gałki muszkatałowej. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 35-40 min na niewielkim ogniu. 

Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Smacznego :)



1 komentarz:

gin pisze...

Mniami, uwielbiam kremy dyniowe :)