Dziś mam dla Was przepis na pyszne kokosowe ciasto, które nie wymaga bez pieczenia. Ciasto idealne w upalne dni ! :)
Składniki:- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 g)
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 3/4 szklanki cukru
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
- ok. 400 g umytych malin
- 2 galaretki truskawkowe/malinowe
Formę o wymiarach 24 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasno biszkoptami. Biszkopty możemy opcjonalnie nasączyć odrobiną wody z cytryną.
1 szklankę mleka kokosowego odlewamy, dodajemy do niego żelatynę i cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę łączymy z twarogiem i pozostałym mleczkiem kokosowym energicznie mieszając rózgą lub najlepiej mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Na wierzch ciasta wykładamy maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki.Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)