Lato obfituje w pyszne owoce takie jak maliny, porzeczki, jagody czy tez borówki. Ciasto z tego przepisu możecie przygotować z dowolnymi owocami lub z ich mieszanką. Zapraszam po przepis na jogurtowe ciasto z borówkami i słodką kruszonką <3
Składniki:
Ciasto- 4 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru
- 130 ml oleju np. rzepakowego
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g borówek amerykańskich
Kruszonka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Jajka wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do mokrych składników i mieszamy tylko do połączenia ciasta.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm lub zbliżonych. Umyte borówki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Wierzch posypujemy najpierw owocami, a następnie kruszonką.
Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu posypujemy kawałkami listków mięty.
Smacznego :)