Już niebawem dzieci wrócą do swoich szkolnych zajęć. Dziś prezentuje przepis na szybki i odżywczy chlebek bananowy, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w przerwie pomiędzy zajęciami. Zapraszam :)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 4 dojrzałe banany
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów np. włoskich
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski i miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając cukier, olej roślinny, a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do miski przekładamy masę bananową i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe i ponownie mieszamy
.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i pieczemy przez ok. 50 min lub do suchego patyczka. Wierzch ciasta przed podaniem można polać rozpuszczoną białą czekoladą, cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i pieczemy przez ok. 50 min lub do suchego patyczka. Wierzch ciasta przed podaniem można polać rozpuszczoną białą czekoladą, cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)