Strony

wtorek, 5 września 2023

Chlebek bananowy z orzechami i wiórkami kokosowymi

Już niebawem dzieci wrócą do swoich szkolnych zajęć. Dziś prezentuje przepis na szybki i odżywczy chlebek bananowy, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w przerwie pomiędzy zajęciami. Zapraszam :) 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 4 dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów np. włoskich
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski i miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając cukier, olej roślinny, a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do miski przekładamy masę bananową i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe i ponownie mieszamy
.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i pieczemy przez ok. 50 min lub do suchego patyczka. Wierzch ciasta przed podaniem można polać rozpuszczoną białą czekoladą, cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)