Strony

czwartek, 4 kwietnia 2013

Babka na wykorzystanie białek (Piegusek)

Z białek nie tylko można zrobić bezy. Warto wypróbować przepis na smaczną babkę, którą można podać do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka posiada specyficzny aromat i ciekawy wygląd przez dodanie do niej maku. Polecam również Ciasto na białkach z jagodami oraz Babkę tulipan na białkach :)



Składniki:
 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku [można dodać pół szklanki wiórków kokosowych i pół szklanki maku]
  • 1 szklanka białek (to około 5-6 sztuk)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie [można pominąć]
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie przestudzone masło powoli dodajemy do masy i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak (opcjonalnie bakalie) i mieszamy delikatnie łyżką.

Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego :)


2 komentarze:



  1. Mam w planch zrobić Pieguska po raz pierwszy i mam pytanie czy mak trzeba wcześniej namoczyć? Z góry dziekuje za odpwiedz.
    Nadia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. Maku nie namaczamy wcześniej dodajemy suchy :)

    OdpowiedzUsuń