Z białek nie tylko można zrobić bezy. Warto wypróbować przepis na smaczną babkę, którą można podać do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka posiada specyficzny aromat i ciekawy wygląd przez dodanie do niej maku. Polecam również Ciasto na białkach z jagodami oraz Babkę tulipan na białkach :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku [można dodać pół szklanki wiórków kokosowych i pół szklanki maku]
- 1 szklanka białek (to około 5-6 sztuk)
- 0,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie [można pominąć]
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie przestudzone masło powoli dodajemy do masy i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak (opcjonalnie bakalie) i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego :)
OdpowiedzUsuńMam w planch zrobić Pieguska po raz pierwszy i mam pytanie czy mak trzeba wcześniej namoczyć? Z góry dziekuje za odpwiedz.
Nadia
Nie. Maku nie namaczamy wcześniej dodajemy suchy :)
OdpowiedzUsuń