Strony

poniedziałek, 20 maja 2013

Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i innymi nasionami

Bardzo lubię przygotowywać bułki. Zabierają one sporo czasu przez ich wyrastanie, wyrabianie itd. jednak ich smak jest na wagę złota, a zapach unoszący się w całym domu sprawia, że każdy ma ochotę na bułkę z nawet z samym masłem :) Zawsze robię ich większa ilość bo szybko znikają. Polecam :) 
Składniki (na około 20 bułeczek):

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej 650
  • 200 ml mleka ciepłego
  • 200 ml wody
  • 30g drożdży
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Do posypania
  • po 1 łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, płatków owsianych 

Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam je częścią ciepłego mleka (ważne jest aby mleko nie było za ciepłe ponieważ możne sparzyć drożdże, a wtedy ciasto nie wyrośnie) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam. Tak przygotowany rozczyn odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
W między czasie do miski wsypuje mąki , sól ,wodę, ziarna słonecznika, siemię lniane i otręby. Gdy rozczyn jest już gotowy łącze go z innymi składnikami i wyrabiam łyżką do połączenia składników. Następnie dodaję oliwę. Masę wykładam na stolnicę i wyrabiam dłonią około 10 minut do momentu,  aż ciasto będzie jednolite.
Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam na około 1 h przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 


Z wyrośniętego ciasta formuje niewielkie kulki i układam je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia bułki sporo urosną. Bułki odstawiam na kolejne 30 minut.
Tuż przed wstawieniem do piekarnika bułki maluję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypuję mieszanką nasion. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 20 minut.


Smacznego :) 

Ciasto przed wyrośnięciem.
Ciasto po ponad godzinie wyrastania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz