Bardzo lubię przygotowywać bułki. Zabierają one sporo czasu przez ich wyrastanie, wyrabianie itd. jednak ich smak jest na wagę złota, a zapach unoszący się w całym domu sprawia, że każdy ma ochotę na bułkę z nawet z samym masłem :) Zawsze robię ich większa ilość bo szybko znikają. Polecam :)
Składniki (na około 20 bułeczek):- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej 650
- 200 ml mleka ciepłego
- 200 ml wody
- 30g drożdży
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Do posypania
- po 1 łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, płatków owsianych
Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam je częścią ciepłego mleka (ważne jest aby mleko nie było za ciepłe ponieważ możne sparzyć drożdże, a wtedy ciasto nie wyrośnie) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam. Tak przygotowany rozczyn odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
W między czasie do miski wsypuje mąki , sól ,wodę, ziarna słonecznika, siemię lniane i otręby. Gdy rozczyn jest już gotowy łącze go z innymi składnikami i wyrabiam łyżką do połączenia składników. Następnie dodaję oliwę. Masę wykładam na stolnicę i wyrabiam dłonią około 10 minut do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam na około 1 h przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formuje niewielkie kulki i układam je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia bułki sporo urosną. Bułki odstawiam na kolejne 30 minut.
Tuż przed wstawieniem do piekarnika bułki maluję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypuję mieszanką nasion. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 20 minut.
Smacznego :)
Ciasto przed wyrośnięciem. |
Ciasto po ponad godzinie wyrastania :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz