Tartaletki są bardzo proste w wykonaniu i idealnie pasują na popołudniowy deser. W lato idealnym dodatkiem do nich będą sezonowe owoce truskawki, maliny, poziomki lub pokrojona w kosteczkę galaretka. Najlepsze są zaraz po przygotowaniu. Polecam również Tartaletki z jabłkami:)
Ciasto kruche
- 200 g mąki (dałam 100 g krupczatki i 100 g mąki pszennej)
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
Dodatkowo
- 1 opakowanie budyniu
- 500 ml mleka
- 400 gram dowolnych owoców (w moim przypadku truskawki i czereśnie)
Wykonanie:
Ciasto zagniatamy z mąki, masła, cukru i śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki.
Owoce myjemy i kroimy na mniejsze części.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek (u mnie również do babeczek) wypełniamy ciastem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy na złoto około 20 minut.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wystudzone tartaletki wypełniamy ostygniętym, ale nie zimnym budyniem i dekorujemy owocami. Jeśli goście mają przyjść za parę godzin najlepiej postawić talerz z tartaletkami w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz