Strony

sobota, 15 czerwca 2013

Tartaletki i babeczki z budyniem i owocami

Tartaletki są bardzo proste w wykonaniu i idealnie pasują na popołudniowy deser. W lato idealnym dodatkiem do nich będą sezonowe owoce truskawki, maliny, poziomki lub pokrojona w kosteczkę galaretka. Najlepsze są zaraz po przygotowaniu. Polecam również Tartaletki z jabłkami:)

Składniki:

Ciasto kruche 
  • 200 g mąki (dałam 100 g krupczatki i 100 g mąki pszennej)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
Dodatkowo
  • 1 opakowanie budyniu
  • 500 ml mleka
  • 400 gram dowolnych owoców (w moim przypadku truskawki i czereśnie)
Wykonanie:

Ciasto zagniatamy z mąki, masła, cukru i śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki.
Owoce myjemy i kroimy na mniejsze części. 
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek (u mnie również do babeczek) wypełniamy ciastem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do  temperatury 180 stopni. Pieczemy na złoto około 20 minut.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Wystudzone tartaletki wypełniamy ostygniętym, ale nie zimnym budyniem i dekorujemy owocami. Jeśli goście mają przyjść za parę godzin najlepiej postawić talerz z tartaletkami w chłodnym miejscu.

Smacznego :)

Tartaletki przez pieczeniem
I tartaletki po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz