Czasem gdy człowiek ma jeden z tych gorszych dni wyjdzie mu zakalec. Co zrobić z zakalcem lub jak wykorzystać resztki ciasta ? Nie trzeba jednak przeklinać wszystkiego o nieudane ciasto, bo nie trzeba go odrazu wyrzucać do kosza, a można wykorzystać je do zrobienia bajaderek. W sklepach czasem można spotkać własnie te "ciastka". Ja jednak nie przepadam za sklepowymi, bo wydaje mi się że są zrobione z byle czego :P Raz ta sklepowa będzie przepyszna, a innym razem trochę mdła lub za słodka. Warto wykonać bajaderki jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia. Polecam :)
Składniki (na ok.6 bajaderek wielkości dużego orzecha włoskiego)
Na ciasto:
Na ciasto:
- 200 g resztek ciast drożdżowych, ciast kruchych, muffinek, biszkoptów (ciasta muszą być bez kremów i galaretek) lub można użyć pokruszonych maślanych ciasteczek/ herbatników
- 75 ml mleka (jeśli składniki ciasta są wilgotne, należy dać mniej mleka)
- 1-2 łyżki dobrego kakao w proszku
- 1-2 łyżki alkoholu (ja użyłam wiśniówki)
- 2 łyżki cukru
- 80 g konfitury wiśniowej (lub dżem,marmolada, powidła śliwkowe)
- 1 łyżka masła
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g posiekanych płatków migdałowych
- 60 g czekolady (pokrojej na drobne kawałki)
Do obtoczenia:
- posiekane orzeszki ziemne/laskowe/włoskie
- posypka czekoladowa
- wiórki kokosowe
- posiekane płatki migdałowe lub całe płatki
- kakao
Wykonanie:
Składniki ciastka rozdrabniamy/rozkruszamy ręcznie lub przy użyciu malaksera. W niewielkim garnku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie masa o jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pokruszone ciastka, masę kakaową, dżem, wiśniówkę oraz posiekane orzechy i migdały oraz czekoladę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możemy dodać do niej trochę mleka lub konfitury.Z masy wyrobionej masy formujemy kulki. Każdą kulę obtaczamy w wybranej posiekanych orzechach, wiórkach itp.
Gotowe bajaderki przekładamy bezpośrednio na talerz lub wkładamy do ozdobnych papilotek. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego :)
* Bajaderki należy wyjąć z lodówki ok. 30-60 minut przed podaniem.
Nigdy ich nie robiłam, a wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńMożna posypać czym się lubi i każdemu będzie smakować :)
dariawkuchni.
Jak apetycznie wyglądają i pewnie bardzo dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńPolecam również sprawdzić mój przepis
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/bajaderki-z-orzeszkami.html?m=1