Nie straszne jest mi gotowanie o wczesnej porze, a tym
bardziej w niedziele !! Koleżanki słysząc że robię naleśniki lub pancakesy na na śniadanie łapały się za głowe i mówiły "Jak Ci się chce?! ". A
no właśnie mnie się chce :) Nie lubię leżeć w niedziele do 11 i nie pamiętam
kiedy ostatni raz tyle spałam (nawet na wakacjach!).
Dziś obudziłam się dość wcześnie i miałam już
sięgnąć po owsiankę, ale w lodówce znalazłam borówki i postanowiłam zrobić
pyszne, puszyste placuszki z dodatkiem borówek oczywiście. Pancakes są bardzo
lekkie i świetnie komponują się z twarożkiem, serkiem waniliowym, posypane
cukrem pudrem lub polane miodem. Wbrew obawom nie robi się ich długo. Będą znakomite
na śniadanie lub podwieczorek. Polecam :)
- 200 ml chudego mleka
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru / słodziku
- 2 łyżki oleju ( ja użyłam kokosowego ale można użyć słonecznikowego lub rzepakowego)
- 50 g mąki pszennej
- 75 g mąki pełnoziarnistej
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką. Teflonową patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju (jeśli placki nie przywierają do patelni można smażyć je bez oleju). Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor (ok.1 minuty z każdej strony), na wolnym ogniu.
Smacznego:)
*Pancakes można podać polane 1 łyżką miodu lub Golden Syropu.
Ja również uwielbiam gotować rano <3 Twoje pancakes - mniam ! I do tego te jagody ...
OdpowiedzUsuńPlacuszki, które mozemy jeśc bez wyrzutów sumienia ;D
OdpowiedzUsuńPlacuszki z borówkami i jeszcze syropem klonowym - to jedne z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! Poproszę kilka!
OdpowiedzUsuńfajne placuszki ;) z borówkami i klonowym jeszcze smaczniejsze ;D
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli ;*