Strony

środa, 17 lipca 2013

Racuszki drożdżowe

Pamiętam jak mama gdy gotowała zupę czasami robiła również racuchy na deser po obiedzie. Dziś gotowałam na obiad zupę ogórkową i tak mi się przypomniało, że dawno nie jadłam racuchów. Postanowiłam więc je upiec. Wyszły pyszne i znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 r.
 
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży (6 g suchych)
  • 50 g tłuszczu do ciasta 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru (ja dałam tylko 1 łyżkę)
Wykonanie:

Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki, dać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz, wyrobić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem, syropem owocowym lub z konfiturą.

Smacznego :) 



3 komentarze:

  1. Moje ulubione :) Też je niedawno robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamykam oczy i czuję smak racuchów babci :). Rodzina pokochała tak jak ja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam osoby która nie kocha racuchów :)

    OdpowiedzUsuń