Strony

środa, 26 lutego 2014

Ciastka z musli II (bez mleka)

Kolejny przepis na zdrowe i pełne witamin i minerałów ciasteczka. Ciasteczka składają się z mąki razowej, płatków, otrębów i suszonych owoców. Jak to zwykle bywa z ciastkami tak i w tym przypadku ciężko będzie poprzestać na zjedzeniu tylko 1 ciasteczka... zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Polecam :)

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych/pszennych/orkiszowych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 3/4 szklanki żurawiny/rodzynek/pokrojonych daktyli itp
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 250 ml soku jabłkowego/pomarańczowego itp
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Następnie dodajemy płatki, otręby i cukry. Do do masy dodajemy oliwę,sok i roztrzepane jajko. Na końcu dodajemy suszone owoce pokrojone na mniejsze części. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Gdy ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki, gdy będzie zbyt suche dodajemy soku. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz