Strony

wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka z selerem naciowym, kukurydzą, ogórkiem, jajkiem

Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam selera naciowego. Kiedy zobaczyłam w sobotę, że jest on w sklepie do kupienia wzięłam go bez wahania :P Cena przy kasie mnie bardzo zaskoczyła, ponieważ zapłaciłam za niego bagatela ... 49 groszy!
Z selera postanowiłam przygotować sałatkę.


Składniki:
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 4-5 jajek
  • 4 ogórki kiszone
  • kilka kawałków papryki czerwonej konserwowej 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • kawałek szynki pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka majonezu*
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Selera myjemy, kroimy w niewielkie plasterki. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli, następnie studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i paprykę konserwową odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę i odciskamy nadmiar soku. Kukurydzę z puszki odcedzamy. Szynkę
kroimy w kostkę (niektórzy używają również upieczonej piersi z kurczaka lub po prostu parówek). Na sitku odcedzamy selera który puścił sok i dodajemy do pozostałych składników. Sałatkę doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego :)


* Osoby dbające o linie w całości mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz